UNIZO over vernietiging GRUP Uplace: "Uplace nu voor goed van tafel vegen"

UNIZO noemt de vernietiging van het (tweede) Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor Uplace door de Raad van State "een voor de hand liggende beslissing" en roept alle stakeholders nu op om de plannen voor Uplace  definitief van tafel te vegen. 

"Vooral van de Vlaamse overheid verwachten we dat ze nu voor eens en voor goed stopt met het investeren van tijd en energie in het project", zegt jurist Michiel Verhamme van de UNIZO-studiedienst. "We roepen de Vlaamse regering op om vooral extra te investeren in onze échte, bestaande winkelkernen".

UNIZO kon zich niet voorstellen dat het nieuwe GRUP (de eerste, vernietigde versie dateert van 2014) de toetsing door de Raad van State zou doorstaan. En de verwachte vernietiging is nu effectief een feit. "Afgezien van wat cosmetische aanpassingen week het nieuwe GRUP nauwelijks af van het eerste, waardoor alle bezwaren uit het verleden overeind bleven", aldus nog Michiel Verhamme van UNIZO. "Sterker nog: de totale winkeloppervlakte in het gebied zou volgens het nieuwe plan zelfs toenemen."

Zo voorzag het tweede GRUP een inkrimping van Uplace van 77.000 naar 62.000 vierkante meter. Maar tegelijk zou het aantal andere bijkomende winkels toenemen van 50.000 naar 82.800 vierkante meter. En dat terwijl heel wat omliggende, bestaande handelskernen kreunen onder een toenemende leegstand. Bovendien zou het Uplace-project, als het was doorgegaan, voor een immens verkeersinfarct hebben gezorgd. Iets waar in het nieuwe GRUP hoegenaamd geen geloofwaardige oplossingen werden voor geformuleerd.

Voor UNIZO kan de vernietiging van dit GRUP door de Raad van State  dan ook enkel de definitieve genadeslag betekenen voor Uplace. UNIZO rekent er op dat de Vlaamse regering dezelfde conclusie trekt.