UNIZO over voorstel 'basisjobs' ACV: "Echte krapte op arbeidsmarkt oplossen in plaats van nepjobs creëren"

"Meer en duurzame tewerkstelling creëer je door vraag en aanbod beter dan vandaag op elkaar af te stemmen, en niet door kunstmatige 'basisjobs' te creëren, betaald door de belastingbetaler." Dat zegt waarnemend UNIZO-gedelegeerd bestuurder Johan Bortier in een reactie op het voorstel van het ACV om langdurig werkzoekenden een gesubsidieerde job in overheidsdienst aan te bieden, aan een minimumloon, maar met een contract van onbepaalde duur.

Uiteraard wil ook UNIZO dat méér werkzoekenden, ook de langdurig werklozen, opnieuw aan de slag kunnen. "Veel van onze bedrijven zijn op zoek naar nieuwe medewerkers, maar krijgen hun vacatures niet ingevuld bij gebrek aan geschikte kandidaten", benadrukt Johan Bortier. "Het is in die context dan ook niet productief om daarnaast kunstmatige jobs te creëren, voor functies waar momenteel geen vraag naar is. De betrokken werkzoekenden moeten daarentegen nog doelgerichter en actiever dan nu begeleid en bijgeschoold worden om die competenties te verwerven waar de arbeidsmarkt naar vraagt. Meer werkzoekenden inschuiven in vormingstrajecten op de werkvloer, zoals de Individuele Beroepsopleiding (IBO), is daarbij een belangrijke mogelijkheid."

"Via dergelijke aanpak creër je jobs die onze economie écht nodig heeft, die niet eindeloos gesubsidieerd moeten worden en waarbij de geactiveerde werkzoekenden volwaardig kunnen bijdragen aan onze samenleving", aldus nog UNIZO. "Dat zal het gevoel van eigenwaarde voor de werkzoekenden, iets waar het ACV op hamert, veel meer voeden dan een nieuw, gesubsidieerd 'nepstatuut'."

 

Thema: Actueel