UNIZO reikt Handmade in Belgium-label uit aan ambachtelijke KMO uit Vorst

Met het authenticiteitslabel Handmade In Belgium wil UNIZO de makers van authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten in de kijker zetten. Hun producten maken vandaag de dag het verschil voor de moderne consument. Met het HIB-label wil UNIZO de moderne en traditionele ambachtsman of -vrouw verenigen in een community.

Begin deze maand reikte Samad Guessous (Adviseur Brusselse Ondernemersverenigingen & Diversiteit) het label uit aan Vincent Vanden Borre. Hij wordt zo UNIZO-ambassadeur van HIB.


Emaillerie Belge, opgericht in 1923, richtte zich in eerste instantie op het emailleren van huishoudelijke producten en evolueerde al snel naar de productie van geëmailleerde reclame. Vandaag is Emaillerie Belge gespecialiseerd in het emailleren van staalplaten en natuursteen, dit door herhaaldelijk te verhitten tot hoge temperaturen van + 800 °C.

Alle stappen in het productieproces worden intern behandeld en het bakken gebeurt in een industriële oven met hoge capaciteit. Hierdoor kunnen ze aan alle soorten bestellingen voor zowel kleine als grote oppervlakken voldoen. De KMO beheerst niet alleen de verschillende zeefdruktechnieken (effen kleuren, kleurgradaties en vierkleurendruk), maar ze werken ook voortdurend aan nieuwe ontwikkelingen en innovaties.

Kenmerken om het HIB-label in ontvangst te mogen nemen, zijn onder meer:

•    De ambachtsman is zelfstandige in hoofdberoep in België.
•    Het maakproces gebeurt voor minstens 50% met de hand.
•    De ambachtsman beheerst zelf het volledige maakproces (van A tot Z).
•    Een substantieel deel van het assortiment is handgemaakt.
•    De ambachtsman creëert een uniek product met zijn ‘handtekening’.
•    Het maakproces betreft productie, restauratie of transformatie.
•    De ambachtsman werkt eerder op kleine schaal en streeft naar kwaliteit.
•    De ambachtsman is zich goed bewust van zijn materiaalkeuze/grondstoffen.        

Meer informatie? Contacteer Savanna Fonteijn: 016/28.44.44 - savanna.fonteijn@unizo.be