UNIZO reikt Handmade in Belgium-label uit aan ambachtelijke onderneemster uit Kessel-lo

UNIZO reikt Handmade in Belgium-label uit aan ambachtelijke onderneemster uit Kessel-lo
Met het authenticiteitslabel HANDMADE IN BELGIUM wil UNIZO de makers van authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten in de kijker zetten. Hun producten maken vandaag de dag het verschil voor de moderne consument. Met het HIB-label wil UNIZO de moderne en traditionele ambachtsman of –vrouw verenigen in een community.

Gisteren reikte Johan Durnez, voorzitter UNIZO Leuven, het label uit aan Lies Wambacq uit Kessel-lo (Leuven). Zij werd zo UNIZO-ambassadeur van HIB.
Lies is juweelontwerpster en edelsmid. Oude goedgemaakte dingen hebben een prominente plaats heeft in haar werk. "Een sieraad moet een verhaal hebben", vindt ze. Wat haar eigen stukken dan zo typisch maakt? De vormen van oude juwelen waarmee ze speelt, de verwijzingen naar objecten met een hoog sieraad-gehalte, de bijzondere patronen van stenen en schelpen die ze meebrengt van reizen,… Met andere woorden: haar juwelen zijn tegelijk van toen én nu. Ze zijn historisch hedendaags.

Criteria voor het HIB-label:
De ambachtelijke ondernemer/onderneemster dient zowel UNIZO-lid te zijn, als een erkenning te hebben verkregen door de FOD Economie als ‘erkend ambacht’.

Die erkenning is enkel mogelijk als de ondernemer/onderneemster:
• in de Kruispuntbank van Ondernemingen ingeschreven is als handelsonderneming, ambachtsonderneming of niet-handelsonderneming naar privaatrecht voor de uitoefening van één of verschillende activiteiten;
• minder dan twintig werknemers heeft;
• de activiteit productie, transformatie, reparatie of restauratie van voorwerpen of het leveren van diensten is.

Bij de toekenning van de erkenning wordt rekening gehouden met:
• de hoofdzakelijk manuele aspecten en het authentieke karakter van de activiteit
• het belang van handenarbeid;
• kennis die gericht is op kwaliteit, traditie, creatie of innovatie

Meer informatie? Contacteer Savanna Fonteijn: 016/28.44.44 - savanna.fonteijn@unizo.be