UNIZO verkiest AtelierO uit Tienen tot nationale “HIB’er van het Jaar”

UNIZO riep AtelierO van de familie Claes uit Tienen, gespecialiseerd in de productie van steunzolen en orthesen op maat, vandaag uit tot nationale "HIB’er van het Jaar". HIB staat voor Handmade In Belgium, een label dat door UNIZO werd gecreëerd om ambachtelijke maakbedrijven een 'uithangbord' te geven dat hun authenticiteit en vernieuwende karakter benadrukt. Essentieel is kleinschalige, lokale productie onder de rechtstreekse aansturing van de zaakvoerder, waarbij handwerk een belangrijk deel van het productieproces uitmaakt.

De vakjury verkoos AtelierO omwille van de expertise, het vakmanschap, de passie en de grote maatschappelijke meerwaarde waarvoor het familiebedrijf staat. AtelierO is gespecialiseerd in het maken van steunzolen en orthesen op maat. Daarbij legt het bedrijf zich al tientallen jaren toe op het maken van orthesen, specifiek voor kinderen met CP, een hersenaandoening waarvan de gevolgen erg verschillen van kind tot kind. AtelierO ontwikkelt een oplossing op maat van elk individueel kind en elke patiënt.

"Naast een beroep en een kostwinning, is dit minstens evenzeer een missie: vakkennis ten dienste te stellen van mensen die het nodig hebben en zo hun levenskwaliteit verbeteren", benadrukt Elke Tielemans, directeur UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel. Naast de UNIZO-award ontving AtelierO ook een cheque ter waarde van € 5.000, uitgereikt door logistiek bedrijf TNT.

Toen UNIZO in 2013 het HIB-label lanceerde, bestonden er in België nog geen formele, wettelijke erkenningscriteria voor ambachtelijke bedrijven. Sinds juni 2016 is die officiële erkenning, door de FOD Economie, er wel. Voedingsproducenten vormen de grootste groep (372 bedrijven), gevolgd door houtbewerkers (171), meubelen en binnenhuisdecoratie (156). Creatievelingen in de sectoren textiel, leder en mode staan op de vierde plaats (139). Producenten van luxegoederen (juwelen, horloges en parfum) vervolledigen de top 5 (128).

UNIZO brengt de HIB-labelhouders op regelmatige basis samen om te netwerken, ervaringen uit te wisselen, vragen & bekommernissen te delen. Van onze kant bieden wij graag info & advies om hun ondernemerschap verder te versterken.

Info: