UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel wil meer overheidsopdrachten voor kmo's

UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel wil meer overheidsopdrachten voor kmo's 

De drempels voor kmo-ondernemers om in te tekenen op overheidsopdrachten zijn te groot. Het gros van de openbare aanbestedingen nog steeds op maat van de grote bedrijven. Uit recente Europese cijfers blijkt dat in 2020 de Belgische overheid slechts 30% van haar grote overheidsopdrachten gunt aan kmo’s. Dat is een daling ten opzichte van 2019 (34%). UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel lanceert met steun van de provincie Vlaams-Brabant een project om kmo-ondernemers te informeren en te begeleiden zodat hun slaagkansen bij overheidsopdrachten aanzienlijk stijgen.  

“Belgische kmo’s hinken in Europa achterop wat betreft de deelname aan overheidsopdrachten, en dat is bijzonder jammer”, steekt Elke Tielemans, directeur UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel van wal. “Onze ondernemers hebben alle steun, en zeker die van hun eigen overheid, nodig om overeind te blijven. Een logische stap is dan om kmo’s de kans te geven die ze verdienen om overheidsopdrachten in de wacht te slepen.” 

Het is duidelijk dat er werk aan de winkel is om de aanbestedingen kmo-vriendelijker te maken. Belgische kmo’s stellen zich minder kandidaat voor opdrachten. De participatiegraad is 54% terwijl het Europees minimum 60% bedraagt. UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel wil de vooroordelen en misverstanden die er zijn betreffende de overheidsopdrachten uit de wereld helpen.

Elke Tielemans: “De overheid heeft opdrachten die voor diverse sectoren van toepassing zijn. Naast de meer gekende bouw- en infrastructuurwerken hebben overheden ook nood aan catering, IT-oplossingen, kantoormaterialen- en inrichting, tuinaanleg, … Er heerst scepsis bij veel kmo-ondernemers wat betreft overheidsopdrachten. Ze vinden het vaak teveel gedoe en zijn niet vertrouwd met het wettelijk kader en de bijhorende procedures. Toch liggen er veel kansen voor het rapen. Belgische kmo’s halen minder overheidsopdrachten binnen dan het Europees gemiddelde. 30 procent van de aanbestedingen in ons land worden aan kmo’s gegund, terwijl de EU 45% vooropstelt.” 

Ann Schevenels, gedeputeerde voor Economie bij de provincie Vlaams-Brabant, zet mee haar schouders onder de campagne van UNIZO Vlaams-Brabant en beklemtoont het belang van lokale aanbestedingen. “Het potentieel voor de lokale economie en onze Vlaams-Brabantse en kmo’s is enorm, maar niet alle ondernemers zijn gekend met het systeem van openbare aanbestedingen. Er zijn dus inspanningen nodig om de ondernemers hierover te informeren, maar ook vanuit de overheid moeten we de aanbestedingen kmo-vriendelijker maken. Om beide doelstellingen te bereiken steunen we met overtuiging het project “Aanbestedingen als multiplicator voor een welvarende regio” van UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel."

Om drempels maximaal te verlagen en kansen voor kmo’s te vergroten, organiseert UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel op 2 en 14 juni twee praktische workshops onder leiding van Anja Palmaerts, expert ter zake. Er wordt ook ruimte voor ervaringsuitwisseling en concrete vragen voorzien. Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe workshops in de toekomst? Contacteer ons.

In Anderlecht (op 9/6) en Sint-Pieters-Leeuw (29/06) worden daarenboven infosessies 'Hoe zaken doen met de gemeente' georganiseerd. 

Meer weten? 

Gerrit Budts – persverantwoordelijke UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel a.i.
GSM 0479/ 732 893 | gerrit.budts@unizo.be