"Waar zijn we in godsnaam mee bezig?"


'In maart startte ik als uitbater van een zalencomplex in Drongen, 13 dagen later gingen we in lockdown. Wat aanvankelijk probleemloos onder burgerzin en de sociaal voelende mens sorteerde, sloeg snel om in ongeloof hoe het geklungel op beleidsniveau door miljoenen Belgen geslikt werd als ‘normaal’.

"Ik zag de angst zienderogen toenemen. We zouden allemaal sterven bij het openen van de winkels, bij de heropening van de horeca, bij de zomer, bij het schooljaar, … Bij het zien van de massa’s mensen kon ik mijn tranen niet inhouden toen ik onze zalen waar de vrijetijdssector alles in het werk stelde om de beperkingen aan te houden, moest sluiten – maar iedereen schaamteloos dicht op elkaar in de winkels, dat kon wel. ‘Hou er de moed in, maar sorry je bent nu eenmaal geen essentieel beroep’ – je bent in deze maatschappij niet echt nodig – was het bericht dat de overheid mij dagelijks toeschreeuwde.

"Hou er de moed in, maar sorry je bent nu eenmaal geen essentieel beroep"

 

Volop goede raad alom, en toch de kleine lettertjes in de voorwaarden voor hinderpremie en steunmaatregelen bevatten clausules waar we niet aan voldeden."

"Natuurlijk wordt de ondernemer wakker – we hebben een zomer ingespeeld op de verkoop van ijsjes – we zetten het najaar in met kinderopvang – en overleven. Komt de wijkagent na een anoniem telefoontje omdat de lichten branden in de cafetaria, omdat er ouders in- en uit het gebouw lopen – het is deze week de 4e keer dat de wijkagent gevolg geeft aan de waakzame burger – waar zijn we in godsnaam mee bezig? Mijn familie heeft een schrijnend oorlogsverleden waarbij grootvader gedwongen nachten moest lopen in de kou omdat niemand wou klikken bij de Duitse bezetter. En nu onder het mom van ‘elkaar te helpen’ moedigen we klikken aan, waar is de burgerzin?

Moraal van het verhaal: wat startte als een oproep om de hiaten in het Belgisch gezondheidsbeleid op te vangen, heeft geleid tot het aanwijzen van de schuldige – het zwarte schaap is horeca en socio-cultureel leven. En dat we dat allemaal moeten geloven… de eeuw van verlichting is ver af."

UNIZO wil elke ondernemer een stem geven!

Wij zorgen ervoor dat die gehoord wordt bij de regering en bij alle beleidsmakers.
Wil je weten waar UNIZO op dit moment voor strijdt? 

Lees het in de blog van onze gedelegeerd bestuurder, Danny Van Assche

Wij willen je stem als ondernemer luider laten klinken en sterker laten doorwegen in het beleid.
Daarom is jouw steun als lid extra belangrijk.
Zo kunnen we onze slagkracht vergroten en harder met onze vuisten op ministeriële tafels slaan.

Ik steun UNIZO om op te komen voor mijn belangen!