Wanneer corona in je hoofd kruipt

DJ Jef Eagl zag de voorbije maanden al 31 vrienden en kennissen uit de eventsector uit het leven stappen en trekt in de media aan de alarmbel. Heel tastbaar wordt de impact van corona wanneer de Luikse kapster Alysson zichzelf eind november van het leven berooft, vermoedelijk omdat de financiële gevolgen van de tweede lockdown haar te veel werden. Corona treft iedereen, maar ondernemers toch wel heel zwaar.  
 
De overheid heeft veeleer oog voor de financiële gevolgen voor ondernemers, eerder dan hoe zwaar het mentaal aan het worden is. Daarom willen we ook aandacht geven aan die kant van de coronacrisis. Het volledige artikel verscheen in ZO Magazine van december 2020

Ann Caroline RoymansVoor heel wat ondernemers is corona een streep door hun rekening, toekomstplannen of ambities.

Zoals bij Ann Caroline Roymans (foto), stresscoach en cognitief therapeut: “Mijn klanten – van internationale bedrijven tot kmo’s – gingen in overlevingsmodus en dan worden kosten als een stresscoach al snel vermeden. Ik moest alles laten vallen, en opnieuw beginnen. Mijn omzet daalde met meer dan 95%. Dat betekent dat ik deze maand uit mijn appartement moest. Ik kon het niet meer betalen.”

“Nadat ik voelde dat het voor mij allemaal niet meer hoefde, wist ik dat ik dringend mijn knop moest omdraaien. Positief blijven en omgaan met extreme stress, daar coachte ik al jaren andere ondernemers in. Practice what you preach, was nu aan de orde."

Ann Caroline klom en klimt nog steeds stilaan uit haar dal. Ze geeft andere ondernemers nog graag een tip mee: "Pak het stap voor stap aan. Niemand neemt het je kwalijk dat je het nu moeilijk hebt. En als je valt, val dan tenminste voorwaarts.” 

"Ik vrees dat de grootste drama's nog gaan komen"

 

Ann Carolines situatie is voor heel veel ondernemers herkenbaar. Voor Ronald bijvoorbeeld, actief in de evenementensector waar de klappen hard vielen. De tweede lockdown was er voor hem te veel aan, of, zoals hij het zegt: “Het was het nekschot". Ronald doet een beroep op Dyzo, voor zelfstandigen in moeilijkheden, ook in niet-coronatijden. "Die mensen hebben me doen inzien dat het beter was de handdoek in de ring te gooien. Anders was ik nog blijven doorvechten - ik heb deze zomer mijn eigen wagen nog verkocht om geld in de zaak te stoppen - maar het faillissement is wellicht de juiste beslissing. Op 10 november aanvaardde de rechtbank het faillissement."  

Voor Ronald was daarmee de kous af. Maar Dyzo-adviseur Johan Geuens vreest voor de toekomst van veel andere ondernemers. “De vele overheidsmaatregelen hebben ongetwijfeld levens gered van ondernemers bij wie anders het water aan de lippen zou staan: hinderpremie, overbruggingsrecht, tijdelijke werkloosheid, uitstel van handelshuur, Kirsten Pauwelsbeschermingsmechanisme... Het is geen boutade dat sommige cafés die er voor corona al slecht voorstonden nu op méér inkomen kunnen rekenen dan toen ze nog actief waren. De deurwaarder mag voorlopig niet aan de deur komen, er is een moratorium op failliet gaan en de meeste steunmaatregelen werden verlengd. Maar als die volgend jaar stoppen en bedrijven opnieuw hun eigen boontjes moeten doppen, vrees ik dat de grootse drama’s nog gaan komen. Het is uitstelgedrag, geen afstel.” 

Ook al is er statistisch gezien geen bewezen link tussen corona en het aantal zelfmoorden, toch is Kirsten Pauwels van de Zelfmoordlijn (foto) bezorgd. "Financiële moeilijkheden, een dreigend faillissement..., dat beschouwen zij als mogelijke risicofactoren. Ondernemers kunnen dus een hoger risico hebben. Zelfdoding is geen ‘normale’ reactie in de huidige omstandigheden en is ook geen oplossing. Maar natuurlijk moeten we niet wegsteken dat het niet goed gaat, en dat de huidige situatie risico’s inhoudt. We vangen veel signalen op dat mensen het moeilijk hebben. Maar het is en blijft belangrijk om zelfmoordgedachten bespreekbaar te maken en te tonen dat er oplossingen zijn.” 

Lees het volledige artikel in ZO Magazine van december

Gezichten van de crisis

Wij vroegen enkele ondernemers om ons te vertellen hoe zij de crisis beleven. Zitten ze in zak en as? Hebben ze financiële problemen? Hun trouwe medewerkers moeten ontslaan? Of vonden ze een creatieve manier om met de lockdown om te gaan? Hebben ze zich heruitgevonden? En hoe? Elk van die ondernemers willen wij een stem geven. Dit zijn: de gezichten van de crisis. 

Lees hun verhalen

Heb je nood aan een luisterend oor of een gesprek? 

Wij bundelen alle nuttige instanties.

Welke zijn dat?