Wat besliste het Overlegcomité op 24 maart?

De coronacijfers stijgen snel. Daarom besliste het Overlegcomité om extra maatregelen in te voeren vanaf zaterdag. Ze zijn (zeker) vier weken geldig. Wij lijsten ze op op basis van de tot hiertoe beschikbare informatie. Uiteraard passen wij deze pagina verder aan in de loop van de dag(en). 

Check zeker onze pagina 'Wie mag ondernemen in deze coronatijden' voor complete overzicht en de meest actuele stand van zaken! 

Lijst van sectoren en winkels

Winkels en ondernemingen 

  • Niet-medische contactberoepen (zoals kappers) moeten de deuren sluiten.
  • Niet-essentiële winkels blijven open op afspraak voor maximaal 2 personen (die onder hetzelfde dak wonen). Grote winkels mogen maximaal 50 personen tegelijk ontvangen (ook op reservatie).
  • Telewerk blijft verplicht en er komen meer en strengere controles

Scholen en vrije tijd

  • Alle scholen (behalve kleuterscholen en kinderopvang) moeten volgende week dicht tot na de paasvakantie. Enkel examens in het middelbaar onderwijs kunnen onder bepaalde omstandigheden doorgaan. Lees ook: Wat met mijn personeel en schoolgaande kinderen?
  • Jeugdkampen en hobby's van kinderen krijgen geen extra beperkingen. Voor de kampen waren de groepen eerder wel al ingeperkt tot maximum 10 personen en mochten er geen overnachtingen meer plaatsvinden.
  • De buitenbubbel wordt opnieuw herleid van 10 personen naar 4 personen om buiten te ontmoeten.
  • Verbod op niet-essentiële reizen blijft behouden. Controles aan de grenzen worden tijdens de paasvakantie opgevoerd. Het is niet duidelijk tot hoelang dit verbod geldt.
  • De avondklok blijft vanaf middernacht tot 5u. 
  • Niet-essentiële verplaatsingen in eigen land mogen wel nog altijd. 

Op welke steunmaatregelen heb je recht?

UNIZO-verwezenlijking!!: Contactberoepen, zaken die gesloten zijn, maar blijven werken via click&collect of op afspraak en reisbureaus hebben recht op dubbel overbruggingsrecht voor de maanden maart en april. 

Let op! Niet-essentiële handelszaken die op afspraak mogen werken, kunnen een beroep doen op een enkel overbruggingsrecht indien ze meer dan 40% omzetverlies lijden, maar pas op een dubbel overbruggingsrecht wanneer ze volledig niet op afspraak werken.

Check het volledige overzicht

Nog meer coronanieuws?

Check onze coronapagina

Heb je vragen over deze maatregelen?