Wees voldoende selectief

Bloed, zweet en tranen heb je gestoken in je onderneming. Daarom is een betrouwbare overnemer een must. Check eerst en vooral of een kandidaat wel voldoende financiële middelen heeft. Anders riskeer je veel tijd te verliezen.

Geef informatie met mondjesmaat vrij, tot je vertrouwen hebt in een goede afloop. 

Een beroep doen op een externe raadgever is geen overbodige luxe. Een overdracht is en blijft nu eenmaal complexe materie, met heel wat factoren waarmee je rekening moet houden: contracten, personeel, eventuele schulden … Bovendien is het vaak emotioneel geladen. Een adviseur biedt een objectieve blik en stuurt tijdig bij als het nodig is. Let wel op voor niet-professionele Adviseurs die onrealistische verwachtingen scheppen.

En waak erover dat je waar krijgt voor je geld. Een professionele overnamebegeleider hanteert een uurtarief, een commissie op de afgesloten transactie, of een combinatie van beide.

Bepaalde kosten betaal je ook als de overname niet doorgaat, zoals de dossierkost, de opmaak van het verkoopmemorandum en de waardebepaling. Uiteraard betaal je pas commissie (meestal 6 procent) wanneer de deal rond is.

Op zoek naar een betrouwbare adviseur? Een uitgebreid aanbod vind je via Overnamemarkt.

Wist je dat UNIZO je ook hiermee kan verder helpen? Onze ervaren UNIZO-adviseurs begeleiden je in alle stappen bij de overdracht van je onderneming.

Ontdek onze persoonlijke begeleidingen.