1782 nieuwe ondernemingen in West-Vlaanderen sinds de lockdown

Corona overschaduwt recordjaar 2019

Het aantal starters in de periode januari tot mei 2020 is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar gedaald met 13,74% in onze provincie. Met dat cijfer zit ze in het midden van de 5 Vlaamse provincies. Het jaar startte wel goed met januari en februari die beter waren dan vorig jaar, maar het aantal starters nam een neerwaartse duik sinds de corona-uitbraak in Vlaanderen.

In de provincie West-Vlaanderen werd het jaar 2018 afgesloten met 10.476 starters. Het jaar 2019 was nog beter, met een stijging van 8%, tot 11.300 starters. Ook het jaar 2020 nam de vlucht vooruit met een stijging van 15% ten opzichte van 2019 over het eerste kwartaal. In de maand april zien we een daling van 45%, en ook de maand mei sluit af op 33% minder starters dan mei vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Graydon en UNIZO.

“Vooral in de sectoren horeca en bouw zien we een terugval tot bijna 60%”, zegt Wouter Blomme, directeur UNIZO West-Vlaanderen. “De verklaring moeten we niet ver zoeken. Horecazaken waren volledig dicht in die periode en ook in de bouwsector zorgden de veiligheidsmaatregelen voor minder animo om te starten als zelfstandige.”

“Het goede nieuws is wel dat er ondanks de crisis nog steeds ondernemers een zaak startten in de afgelopen maanden. Dat waren er in West-Vlaanderen voor de periode maart tot april zo’n 1782”, gaat Wouter Blomme verder. “Mensen met een ondernemersgeest zien mogelijkheden, ook in moeilijke tijden. Ze droomden misschien al langer van een eigen zaak, maar bleven vasthangen aan hun vertrouwde job in dienstverband. Nu ze door de crisis vaker thuiszaten werden ze met zichzelf en hun droom geconfronteerd. We bleven bij Unizo ook tijdens corona vragen krijgen rond het starten van een eigen zaak. Met de nodige begeleiding geven we die mensen dat extra duwtje in de rug en dan zien we toch dat men de sprong waagt om een effectief te starten met een eigen zaak.”

UNIZO West-Vlaanderen waarschuwt ook, want het aantal starters is een belangrijke graadmeter voor onze economie. Als meer mensen een zaak opstarten, dan betekent dit dat er meer vertrouwen is in de toekomst. Dat vertrouwen moeten we nu zien op te krikken. En Wouter Blomme kijkt hiervoor ook naar de beleidsmakers. “Met een betere sociale zekerheid en een verlaagde fiscale druk voor ondernemers kunnen we de goesting om te ondernemen verder opkrikken. België zit nog steeds bij de kop van het peloton als het aankomt op belastingen. Er is dus dringend nood aan een structurele vermindering van die lasten zodat onze ondernemers de nodige financiële ademruimte krijgen.”

Startersgids

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits lanceerde alvast deze ochtend in Kortrijk de nieuwe startersgids. Onder het motto ‘Altijd onderweg’ bundelt het Vlaamse Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) tips, info en tools op één plaats voor startende ondernemers. “Een online toepassing en infobundel om ondernemers met raad en daad bij te staan tijdens de start van de onderneming,” licht minister Crevits toe. “Want het stimuleren van succesvolle startende ondernemers betekent een hefboom voor onze economie”. Alle informatie is terug te vinden op www.vlaio.be/startersgids