Aandeel voltijds zelfstandige vrouwen in de provincie stagneert voor het tiende jaar op rij

Aandeel zelfstandige vrouwen groeit niet in West-Vlaanderen

Eind 2015 was 36,57% van de West-Vlaamse zelfstandigen een vrouw.  Hiermee waren, procentueel gezien, het meest aantal ondernemende vrouwen actief in West-Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers die UNIZO West-Vlaanderen opvroeg bij het rijksinstituut voor sociale verzekering van zelfstandigen (RSVZ). Opmerkelijk is evenwel dat niet meer vrouwen ervoor kiezen hun zelfstandige activiteit in hoofdberoep uit te oefenen. Hiermee volgt de provincie de Vlaamse tendens.

Van de West-Vlaamse zelfstandigen in hoofdberoep was eind 2015 38,26% een vrouw. Na een forse stijging in 2003 blijft het aandeel rond de 38 à 39% schommelen. “Opvallend, want het sociaal statuut van de zelfstandige is de voorbije jaren stelselmatig verbeterd. De pensioenen zijn gelijkgetrokken, net als de kinderbijslag, en de moederschapsrust is uitgebreid. Maar blijkbaar is dat niet voldoende voor jonge vrouwen, of toch niet genoeg doorgesijpeld, om de keuze te maken voor een zelfstandige activiteit in hoofdberoep” aldus Frederik Serruys, directeur UNIZO West-Vlaanderen.

 Beeld_1-_Proportie_mannelijke_en_vrouwelijke_zelfstandign_in_hoofdberoep

In 2015 was 37,21% van de West-Vlaamse zelfstandigen in bijberoep een vrouw. In tegenstelling tot het hoofdberoep valt hier een constante stijging op te merken.  “Vrouwen nemen blijkbaar toch nog altijd minder snel het risico om een zaak te starten dan mannen, Wellicht omdat ze bij die beslissing rekening houden met factoren als stabiliteit en inkomenszekerheid voor het gezin. Mannen zijn wat dat betreft blijkbaar meer geneigd om te ‘springen’ en nadien wel te zien wat de gevolgen zijn.” aldus Serruys.

Beeld_2_-_proportie_in_bijberoep
 
Eén van de vrouwen die wel de stap waagde, is Isabel Lambert. Zij is (mede)zaakvoerder van luierservice Washcot uit Harelbeke. Washcot verhuurt en wast herbruikbare luiers met wekelijkse thuislevering en ophaling. Zij dingt tijdens de uitreiking van de WOMED Award op woensdag 8 maart 2017 mee naar de titel van beloftevol vrouwelijk ondernemerstalent.

Thema: Actueel