Aantal West-Vlaamse starters met 0,8 % gestegen

Het aantal West-Vlaamse starters is in 2015 met 0,8 % gestegen tegenover het jaar voordien. Hiermee volgt West-Vlaanderen de Vlaamse tendens (2,7 %). De positieve trend, die zich al een tijdje heeft ingezet, blijft hiermee duren. Volgens UNIZO West-Vlaanderen is dit een teken dat de economie zich verder herstelt. Nieuwe ondernemingen pompen zuurstof in de economie en zorgen voor extra tewerkstelling.
 
In Vlaanderen zet de provincie Antwerpen de sterkste prestatie neer. Het aantal starters stijgt er met 5,2% tot 13.620. Daarna volgt Oost-Vlaanderen met een stijging van 2,1% en Vlaams-Brabant met een stijging van 1%. In West-Vlaanderen stijgt het aantal starters met 0,8%. In Limburg stijgt het aantal starters het minst, met 0,5%.
 
Directeur UNIZO West-Vlaanderen Frederik Serruys: “Ondanks de positieve cijfers moeten we blijven werken aan een gunstig ondernemersklimaat. De toegang tot de financiering voor startende ondernemers kan nog altijd beter. Daarnaast moeten alle overheden blijven inzetten op administratieve vereenvoudiging. Ook het aantal reglementeringen, de vele paperassen en de vergunningsvoorwaarden zijn voor kandidaat-ondernemers vaak een belangrijk struikelblok.”

Uit de faillissementscijfers blijken vooral starters faillissementsgevoelig te zijn. Het is bijgevolg belangrijk deze doelgroep extra te begeleiden en daar zet UNIZO dan ook op in.  De Vlaamse startersweek, de haalbaarheidsstudies, de persoonlijke begeleidingstrajecten en advies vanuit de UNIZO startersservice zijn de bekendste initiatieven.

Meer over: Starten
Thema: Actueel