Aardappelproject in Peru maakt indruk op Vlaamse ondernemers

12 Vlaamse ondernemers zijn vorige week teruggekeerd uit Peru. Tijdens een tiendaagse trip hebben ze een bezoek gebracht aan een aardappelproject van de Vlaamse ngo Trias in het Andesgebergte. Daarna reisden ze door naar het World Potato Congress in Cusco.

Eén van de boerenorganisaties die Trias in Peru versterkt is Coopagros. De Vlaamse delegatie heeft vastgesteld dat deze coöperatie de voorbije vijf jaar uitgegroeid is tot een volwassen organisatie met professionele dienstverlening.

Dankzij de steun van Trias hebben de leden vandaag toegang tot teeltbegeleiding, microkrediet, gewasbescherming, pootgoed en meststoffen. Door de rendabiliteit van hun aardappelteelt te verhogen, zijn ze beter in staat om hun meest dringende basisbehoeften te dekken.

Gevriesdroogde aardappelen

Meest in het oog springend is de semi-industriële fabriek die Coopagros vorig jaar gebouwd heeft. Het project kwam tot stand met de hulp van Belgapom, Boerenbond, Rotary Torhout-Houtland, ILVO, VTI, VLTI en de provincie West-Vlaanderen. In Vlaanderen werd het ontwerp gemaakt van een vrieskamer die de productie van gevriesdroogde aardappelen nieuw leven wil inblazen.

Bij de traditionele productiemethode - die de Inca's vijf eeuwen geleden al toepasten - worden de aardappelen blootgesteld aan een drietal opeenvolgende nachten met vriestemperaturen. In het zuiden van Peru komt nachtvorst voor in de maanden juni, juli en augustus, maar door de klimaatverandering worden de weerpatronen steeds wisselvalliger. De vrieskamer zal ervoor zorgen dat de boeren hun klanten in het zuiden van Peru en Bolivia op continue basis kunnen bevoorraden.

Mondiaal aardappelcongres

‘Het veldbezoek op meer dan 3800 meter hoogte was een hele ervaring’, vertelt Trias-medewerker Koen Brebels. Voordien hadden de ondernemers in Lima al International Potato Center in Lima bezocht. Ook Belgisch ambassadeur Koen Lenaerts heeft de Belgische ondernemers en Trias uitgebreid ontvangen.

Aan het eind van hun reis woonden de ondernemers het World Potato Congress bij. Meer dan 800 aardappel-professionals van over de hele wereld kwamen er samen om kennis uit te wisselen. Lieve Van Elsen, regiodirecteur van Trias, kreeg er de kans om de aardappelprojecten van Trias in het Andesgebergte uit de doeken te doen. Haar presentatie bevatte ondermeer een videoboodschap van de voormalige voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy, een oproep tot samenwerking met kleine Andesboeren door de Ecuadoraanse Minister Van Landbouw Rubén Flores en een prangende getuigenis van de aardappelteler Leoncio Pichihua Quito, tevens voorzitter van de coöperatie Coopagros.

Deze en andere projecten rond de aardappelteelt in Zuid-Amerika, Afrika en Azië vormen voorbeelden voor de ‘Toolbox’ van World Potato Congress, een instrument voor het opstarten van een duurzame aardappelketen in ontwikkelingslanden, die door de Belgische voorzitter van WPC werd gelanceerd aansluitend op de Trias-presentatie.