Brexit: “Handel met Groot-Brittannië zo eenvoudig mogelijk houden”

We moeten er alles aan doen om de handel met het Verenigd Koninkrijk zo eenvoudig mogelijk te houden voor onze West-Vlaamse KMO’s.” Daarmee reageert ondernemersorganisatie UNIZO op het inroepen van artikel 50 door de Britse premier Theresa May, en het definitief uitstappen uit de Europese Unie. UNIZO waarschuwt ervoor dat nieuwe douaneformaliteiten die mogelijk met de Brexit gepaard gaan de West-Vlaamse ondernemers niet mogen onderdompelen in een grote administratieve rompslomp.
 
Groot-Brittannië is de 4e grootste handelspartner voor Belgische ondernemingen en is daarmee een erg belangrijke exportmarkt voor veel van onze internationaal actieve KMO's", zegt directeur UNIZO West-Vlaanderen Frederik Serruys. De continuïteit van deze vlotte handelsrelaties blijft dan ook na de Brexit essentieel.

Binnen een termijn van 2 jaar moet de scheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie een feit zijn. “De ondernemers hebben er alle belang bij dat er zo snel mogelijk duidelijkheid is. Ze moeten zich kunnen voorbereiden en aanpassen aan de nieuwe situatie. Ondernemers hebben nood aan rechtszekerheid”, aldus Serruys. Daarom is het volgens UNIZO belangrijk dat de nieuwe afspraken en regels geleidelijk worden ingevoerd.
 
UNIZO Internationaal startte een informatiecampagne voor ondernemers die zaken doen met Groot-Brittannië. Daarin wordt benadrukt dat de bestaande regels tijdens de onderhandelingen blijven gelden. Ook roept UNIZO Internationaal de betrokken ondernemers op goed te controleren in welke mate ze zijn ingedekt tegen wisselkoersrisico's, nu de waarde van het Britse pond sterker fluctueert ten opzichte van de euro.

Ondernemers met vragen naar aanleiding van de Brexit kunnen terecht bij de UNIZO Ondernemerslijn, 02 21 22 678

 

Meer over: Internationaal
Thema: Actueel