“Dankzij dit financieel plan ben ik nu zeker van mijn zaak”

Patrick Ginneken en zijn vrouw Heidi Geldof willen graag het familiebedrijf overnemen. Geldofs is al een gevestigde waarde in tuin- en bouwmachines maar toch willen de twee op financieel vlak zekerheid voordat ze de grote stappen zetten. Daarom klopt Patrick een tweede keer aan bij UNIZO, dit keer voor het traject Financieel Inzicht.

“Mijn vrouw en ik werkten al enkele jaren bij Geldofs. Maar we liepen al lang met het idee om de firma van haar moeder over te nemen. Die stond er nu alleen voor na het overlijden van haar man”, vertelt Patrick. “Een familiezaak overnemen is niet evident. Ten eerste wilden we zeker zijn dat onze plannen haalbaar waren. Langs de andere kant doen we zaken met familie en dan is het toch belangrijk dat alle partijen er baat bij hebben. Dat is een moeilijke evenwichtsoefening.”

Coach Pieter beseft dat dit traject verder gaat dan alleen financieel inzicht. “Mijn kijk op de onderneming als buitenstaander, was belangrijk om de moeder van Heidi mee in het verhaal te betrekken. Ook de overname zelf kwam uitgebreid aan bod. Heidi en haar moeder hadden al eerder het traject Strategie & Groei gevolgd bij mijn collega Bruno, waarbij ze onder andere de waardering van Geldofs behandelden.”

Efficiënt werken vergroot kans op haalbaarheid

Patrick kent de firma goed en net daarom maakt hij zich een beetje zorgen. “Het bedrijf werd nog geleid zoals veertig jaar geleden. Maar de dingen veranderen. Daarom was die haalbaarheid voor ons zo belangrijk. We hebben alles uitgespit. Wat zijn de marges? Hoe is de prijszetting bij de herstellingen? Hoe zit het met lopende contracten voor bijvoorbeeld elektriciteit? Welke kosten kunnen we laten vallen? Zo bouwden we stilaan het volledige financiële plaatje op.”

Volgens Pieter is er veel ruimte om efficiënter te werken, maar ook met de cashflow moeten ze rekening houden. “Ze hadden al een ERP-systeem (Enterprise Resource Planning), maar maakten er geen optimaal gebruik van. En dat is jammer, want zo’n systeem is een echte meerwaarde. Het is de verbindende factor tussen alle bedrijfsprocessen. Als je dat goed gebruikt, werk je veel efficiënter en bespaar je tijd en geld. Ze zijn dan nu ook volop een nieuw systeem aan het implementeren.”

“Patrick en Heidi zijn ook afhankelijk van seizoensgebonden aankopen. Ze moeten op voorhand een ruime stock aanleggen zodat ze aan de vraag naar bijvoorbeeld grasmachines kunnen voldoen in de loop van de lente en zomer. Daarom moeten ze elk jaar een duidelijke planning voor hun cashflow maken.”

Vol goede moed naar bank

Nadat ze het financiële plan hebben uitgewerkt, trekt Patrick naar de bank om een financiering aan te vragen. “Dat is gelukkig helemaal goed gekomen. Het financiële plan zat dan ook goed in elkaar en daardoor was ik ook echt zeker van mijn zaak. En zo werd de overname een feit.”

“Het traject Financieel Inzicht was deze keer een totaalplaatje”, vertelt Pieter. “In het begin was het wat aftasten en bekeken we waar ze op moesten letten bij een overname. Zo namen we een zijsprong richting het ERP-systeem om daarna de waardering van coach Bruno te overlopen. Dan volgde er een ratioanalyse van Geldofs en doken we ook in de boekhouding. Al die aspecten brachten we samen in het financiële plan. Dat gebruikten ze dan om de financiering van de overname aan te vragen. En zo was de cirkel rond.”

Second opinion is goud waard

“Het klikt heel goed met Pieter. Hij was precies diegene die we nodig hadden voor een second opinion over de overname. Ik kan wel zeggen dat dankzij hem alles nu rond is. Meer nog: we durven echt vooruitdenken nu. Een eigen pand, goed commercieel gelegen, is niet langer een droom. Het enige wat we nog moeten doen, is een reserve aanleggen.”

“Het is interessant voor ieder type ondernemer om dit traject te volgen, wat de plannen ook zijn.”Pieter beaamt dat Patrick en Heidi het traject succesvol hebben afgerond. “Samen met het traject Strategie & Groei hebben ze nu een goede basis om op verder te bouwen. Dit is een mooi voorbeeld van hoe uitgebreid het traject Financieel Inzicht kan zijn. Het is dus interessant voor iedere ondernemer om dit traject te volgen, wat de plannen ook zijn.”

Laat je coachen!

Heb je net als Patrick en Heidi grote plannen om een onderneming over te nemen? Of wil je eindelijk weten hoe je bedrijf er financieel voor staat? Schrijf je dan nu in voor Financieel Inzicht.

Ik schrijf me in!

Partnership met VLAIO: Samen voor sterk, ambitieus ondernemen 

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!

Meer over: Begeleidingen