“Dit was net wat we nodig hadden”

Tom Van Kerschaver en zijn partner zorgen met Maison Fleurie voor heerlijke bloemboeketten. Tom volgde bij UNIZO het traject Bedrijfsoptimalisatie om een van zijn projecten op de rails te krijgen.

FOTO  Krew collective

bedrijfsoptimalisatie

Tom Van Kerschaver: “Wij waren lid van UNIZO, maar wisten niet goed wat we allemaal met ons lidmaatschap konden doen. Daarom kwam Ellen van UNIZO West-Vlaanderen langs om ons extra info te geven en te luisteren hoe het ging met ons.

Al snel kwam ons project ‘Mooi Meegeplukt’ ter sprake: klanten de mogelijkheid bieden online bloemen te bestellen en ze op te pikken op een afhaalpunt.

Ellen gaf ons de raad om het begeleidingstraject Bedrijfsoptimalisatie te volgen bij UNIZO. Dat bleek uiteindelijk een zeer goeie raad te zijn.”

Geen monoloog, wel een gesprek tussen mensen

Tom en Veerle kwamen in contact met Martin, coach bedrijfsoptimalisatie voor UNIZO. Op zich was het op dat moment geen makkelijke periode om te ondernemen, met de pandemie, maar desondanks liep alles van een leien dakje.

 

Door corona kwam het plots in een stroomversnelling terecht en kwam deze begeleiding net op het juiste moment.

 

“We begonnen ons traject via Zoom, maar naarmate de tijd vorderde, spraken we ook al eens fysiek af. Dat communiceert toch altijd makkelijker”, zegt Tom. “We vulden voor ons eerste gesprek een soort scan van de onderneming in. Zo kun je al veel duidelijk maken en gaat er bij het eerste gesprek geen tijd verloren, want Martin wist perfect wie hij voor zich had dankzij de antwoorden die we in de scan gaven. Hij had aandacht voor ons en dat deed deugd. Het was geen monoloog van een coach, wel een gesprek tussen mensen die naar elkaar luisteren. Het contact verliep dus zeer goed, Martin heeft tonnen ervaring en wilde die met ons delen.”

Een absolute meerwaarde

De begeleiding Bedrijfsoptimalisatie neemt de volledige onderneming onder de loep en maakt gebruik van modellen en vragen. Er wordt een bepaalde structuur gehanteerd die helpt om orde op zaken te krijgen.

Tom: “Die structuur is zeer handig. Hij laat je nadenken over de manier waarop je bezig bent en hoe je verder kunt. Je wordt verplicht om stil te staan bij je project en je handelingen in vraag te stellen."

"Het nuttigste aan het traject vond ik dat we onze plannen volledig in kaart konden brengen. Zeker als je met je partner je zaak runt, verschillen de visies soms en dan kun je terugvallen op je coach en de structuur met de bijbehorende documenten. De bedoeling van zo’n begeleiding is dat ze de onderneming in een ander daglicht stelt."

Tom: “Door de dagelijkse sleur verlies je soms de voeling met je dromen. Dan is het een absolute meerwaarde om even stil te staan bij je zaak en zeker als er dan een coach is die door een andere bril kijkt. Je twijfels en zorgen worden kritisch bekeken en zo kun je pingpongen om je project naar een volgend niveau te tillen.”

Geschenk uit de hemel

Tom: “Voor ons was dit traject een geschenk uit de hemel. Ons project ‘Mooi Meegeplukt’ was al lang een droom, maar werd eigenlijk nooit concreet gemaakt. Door corona kwam het plots in een stroomversnelling terecht en kwam deze begeleiding net op het juiste moment. Het is dan ook evident dat ik dit traject zeer warm zou aanraden aan andere ondernemers. Je kunt perfect verschillende visies en opties bespreken met je coach. Daarbij komt ook nog eens het netwerk van de coach en UNIZO.”

“Zelf zal ik in de toekomst zeker nog een andere begeleiding volgen bij UNIZO. Er is een heel breed aanbod. Daardoor is er altijd wel iets dat nuttig is om je bedrijfsvoering te verbeteren”, zegt Tom.

Heb je liever een getuigenis in bewegend beeld? Bekijk hier het filmpje! 

Heb je ook zin om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen?

Kijk op www.unizo.be/bedrijfsoptimalisatie

Partnership met VLAIO: Samen voor sterk, ambitieus ondernemen

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!

Meer over: Begeleidingen