Elektronisch betalen heeft zijn voordelen en moet gestimuleerd worden.

Met de eindejaarsaankopen en de solden in het vooruitzicht is deze winkelperiode één van de drukste van het jaar. UNIZO adviseert voor deze aankopen te kiezen voor elektronisch en digitaal betalen. Niet enkel de klant maar ook de winkelier heeft hierin een verantwoordelijkheid.

De voordelen van elektronische en digitale betalingen zijn legio: ze zijn gemakkelijk, snel, altijd voorradig en veilig. Een rechtstreeks positief gevolg van meer elektronische betalingen, is een daling van de verhandeling van cash geld en de bijhorende kleine, “rooie” centjes. Deze kleinste euromuntstukken van 1, 2 en 5 eurocent zijn niet altijd even handig in gebruik voor de consumenten en handelaars. Bovendien wordt gesignaleerd dat in deze drukke betaalperiode een mogelijk tekort dreigt aan deze kleine muntstukken. Deze problemen kunnen ook voor een stuk worden opgevangen door het toepassen van de wettelijke mogelijkheid voor de handelaars om het totaalbedrag van aankopen af te ronden naar het dichtste veelvoud van 0 of 5 eurocent.

Frederik Serruys, directeur UNIZO West-Vlaanderen: “Naast de voordelen die met elektronisch en digitaal betalen samen gaan, is het ook een noodzaak. Steeds meer bankkantoren kiezen er immers voor om filialen, vooral in kleinere gemeenten, te sluiten. Het veilig en dichtbij storten van cashgeld is dus moeilijker. Elektronisch en digitaal betalen is een oplossing. Niet enkel de klanten maar ook de winkeliers hebben hierin een verantwoordelijkheid. Elektronisch of nieuwe vormen van betalen (o.a. via smartphone) moeten mogelijk zijn. Ook het stimuleren en ondersteunen van ouderen, die nog veelal kiezen voor cashgeld, is belangrijk.”

UNIZO West-Vlaanderen zal de ondernemers in 2017 verder informeren over de (nieuwe) mogelijkheden van elektronisch en digitaal betalen.

 

Meer over: Elektronisch betaalverkeer, Betaalverkeer
Thema: Actueel