"Het ondernemerschap is bijzonder intensief, maar o-zo boeiend"

Men zegt wel eens dat ondernemen je in het bloed zit. Een cliché zo groot als een huis, maar bij Sofie Pauwelyn, zaakvoerster van bloemenzaak Rozenbach in Roeselare, wordt de uitspraak met trots verkondigd.

“Mijn ouders hadden een bloemenzaak, dus ik ben opgegroeid in de sector. Het leek me zo’n mooi beroep, dat ik een opleiding tot florist volgde. Met m’n diploma in mijn handen wou ik mijn eigen goesting doen en met nieuwe concepten naar buiten komen. Op 19-jarige leeftijd trok ik mijn stoute schoenen aan: Rozenbach was geboren!” start Sofie haar verhaal.

“Ondertussen bestaat Rozenbach 22 jaar. Als bijzonder jonge ondernemer ben ik helemaal alleen gestart, enkele jaren later is mijn partner mee in de zaak gestapt. Stilletjes aan zijn we verder gegroeid naar een bvba met vier werknemers. Onze zin voor ondernemen is nog steeds even groot, want we lanceerden deze week een tweede bloemen- en decoratiezaak in Lichtervelde. Daarnaast blijven we ook gaan voor kwaliteit en creativiteit: we evolueren mee met de nieuwste trends, door het bezoeken van beurzen en groothandels in zowel binnen- als buitenland” zegt ze.

Het ondernemerschap is bijzonder intensief, maar o-zo boeiend! Het is elke dag opnieuw een uitdaging om de klanten iets nieuws te presenteren en creatief uit de hoek te komen.

“UNIZO stond eigenlijk mee aan de wieg van Rozenbach. Als startende ondernemer had ik zoveel vragen, dat ik nood had aan ondersteuning en expertise. Ondertussen ben ik ook bestuurslid bij UNIZO Roeselare. Een ideale manier om andere ondernemers op een gezellige manier samen te brengen! Netwerkmomenten zijn noodzakelijk om ideeën uit te wisselen en te horen wat er leeft onder de ondernemers. “

Was de zomer ook een drukkere periode voor jou dit jaar?

 “Normaal zijn de zomermaanden een kalmere periode voor bloemisten, maar nu de huwelijksdecoraties terug aan een revival bezig zijn, was het toch doorwerken. We nemen wel altijd vakantie in juli: tijd maken voor het gezin is ontzettend belangrijk. Ik probeer om een goed evenwicht te houden tussen mijn zaak en mijn gezin.”

“Want het ondernemerschap is bijzonder intensief, maar o-zo boeiend! Het is elke dag opnieuw een uitdaging om de klanten iets nieuws te presenteren en creatief uit de hoek te komen. Ook het personeel is een uitdaging: een goede werksfeer is onontbeerlijk. En natuurlijk het grootste voordeel: je kan je eigen visie uitbouwen, het contact met de klanten en de leveranciers is een fijne samenwerking en het goede gevoel dat je krijgt van tevreden klanten is de kers op de taart.” Besluit Sofie.

Thema: Actueel