“Het traject Starten doet mensen beseffen wat ondernemen inhoudt”

Britt De Roy worstelde, net zoals zoveel bijberoepers, met de vraag: wanneer draait haar zaak e-wijf. goed genoeg om er haar hoofdberoep van te maken? Ze rekende nog op haar vast inkomen en die zekerheid loslaten was niet evident. Ze besloot om advies te vragen en schreef zich in voor het UNIZO-traject Starten.  

(foto's Britt: Meredith Thorina Photography)

“Het heeft nog wel een jaar geduurd voordat ik de sprong waagde naar hoofdberoep. Toen ik het traject begon, was ik namelijk zwanger. Net zoals mijn coach Marie. Dat schiep meteen een band”, glimlacht Britt. 

Coach Marie: “Dat Britt de tijd nam om zich te settelen als kersverse mama is heel belangrijk. Starters hebben namelijk vaak het probleem om de juiste werk-privébalans te vinden. Met een kleine baby je vaste baan opzeggen is daarom niet altijd de beste zet. Maar Britt heeft die stap heel berekend genomen.” 

Waarom nam ze net dan die beslissing? “Eigenlijk dankzij corona”, vertelt Britt. “Ik ondersteun en begeleid bedrijven met hun sociale media, webshops en websites. Eigenlijk alles rond online zichtbaarheid - van nieuwsbrieven tot advertenties. En ja, de vraag naar webshops kent een hoge vlucht. Ik kon mijn deeltijdse job niet meer combineren met e-wijf.” 

Goede leerschool 

Het traject Starten bestaat uit twee grote luiken: het ondernemings- en financieel plan. Britt heeft op marketingvlak een stapje voor en schrijft volgens Marie daarom ook een prachtig ondernemingsplan. “Het had een goede structuur en vertelde haar verhaal, het was zeer persoonlijk. Toch konden we het plan, ondanks de sterke branding, nog wel wat finetunen. Bovendien wil ik dat het ondernemingsplan ook een plan van aanpak is. Een voorbeeld: Britt netwerkt niet graag, maar dat is in haar sector wel belangrijk. Haar opdracht was om laagdrempelige netwerkevenementen te zoeken en te noteren. Door ze met naam en toenaam te vermelden, verkleint ze de stap om er naartoe te gaan.” 

Britt slaagde met vlag en wimpel voor dit deel, maar toch is ze blij met de frisse blik van haar coach. “Ik vond het nuttig om samen mijn strategie, visie en missie te bekijken. Maries feedback was goud waard. Het was voor mij weer een goede leerschool.” 

“Starters vragen vaak te weinig voor de moeite en tijd die ze in iets steken.” 

Cijfers zijn cruciaal 

Toch zijn het vooral de cijfers waarover Britt zich zorgen maakt. “Prijszetting is dan ook een cruciaal onderdeel van het financieel plan”, volgens Marie. “Starters vragen vaak te weinig voor de moeite en tijd die ze in iets steken. Wat wij dan doen? We tellen hoeveel opdrachten er nodig zijn om een bepaald inkomen te genereren. En hoeveel ze per week kunnen bolwerken. Uiteraard houden we ook rekening met de kosten. Uit die opstelsom leiden we dan de juiste tarieven af.” 

Britt: “Er duiken altijd onverwachte dingen op, verzekeringen zijn daarvan een mooi voorbeeld. Gelukkig had ik mijn marketingbudget goed geraamd. Vaak onderschatten starters deze kost. Ze denken dat ‘even wat reclame maken’ goedkoop is. Helaas is dat niet zo. Het is vooral een investering waarmee je nieuwe klanten aantrekt.” 

Tip: maak nu je ondernemingsplan volledig online!

“Na mijn gesprek met Marie over mijn financieel plan, gevolgd door de workshop en de vragen die ik achteraf nog kon stellen, ben ik nu zeker van mijn cijfers”, vertelt Britt. 

Marie: “Dat ondernemers inzicht en voeling krijgen met hun cijfers, vind ik persoonlijk het mooiste voordeel van het traject. Die kennis ontbreekt nog bij te veel starters en vaak volgen ze dan blindelings het advies van hun boekhouder. Totdat er eens een onverwachte, grote factuur in de bus valt. Als je weet waarmee je bezig bent, ben je daarop wel voorbereid.” 

“Klopt helemaal”, beaamt Britt.

“Het traject doet mensen nadenken en beseffen wat ondernemen inhoudt. Alle aspecten komen aan bod. Je onderzoekt de haalbaarheid en neemt zo een stuk onzekerheid weg. Zo durf je sneller je idee om te zetten in iets concreets. Bovendien is de kostprijs laag, en dat is ook mooi meegenomen.” 

Coach Marie geeft nog een laatste tip mee: “Neem zeker eens een kijkje op ons Startersplatform. Daar bouw je niet alleen aan je ondernemings- en financieel plan. Je kan er ook terecht voor tal van video's en tools, die je doorheen elke stap van je opstart helpen. Mis je toch begeleiding en heb je vragen? Dan staan wij klaar voor jou.” 

Droom je ook van een eigen zaak? Stop met dromen en bouw aan je toekomst met een UNIZO-coach aan je zijde. Ontdek snel wat de begeleiding Starten voor jou in petto heeft. 

Ik ga op ontdekking

Partnership met VLAIO: Samen voor sterk, ambitieus ondernemen 

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!

Meer over: Begeleidingen