Laat lokale economie niet de dupe zijn van tweede horeca-lockdown

Deze week legt Unizo West-Vlaanderen een reeks acties voor aan lokale besturen om de lokale economie door deze tweede horeca-lockdown te helpen. Heel wat West-Vlaamse steden en gemeenten zien de huidige situatie met lede ogen aan. "Dat de cafés en restaurants moeten sluiten is een zeer kwalijke zaak", zegt Wouter Blomme, directeur Unizo West-Vlaanderen. "Er moet nu blijvend ingezet worden op sfeer en gezelligheid.”

Blijf inzetten op sfeer en gezelligheid
“In navolging van deze tweede horeca-lockdown dreigt lokale economie het kind van de rekening te worden”, zegt Wouter Blomme bezorgd. “Kerstmarkten worden nu reeds verboden, maar we vragen toch om in te zetten op beleving. De sfeer van halloween, sinterklaas en Kerst kunnen net dat tikkeltje extra zijn om toch af te zakken naar de winkelstraat, zeker nu de aantrekkingskracht van de horeca noodgedwongen wegvalt.” Troeven kunnen bijvoorbeeld zijn: openbare sanitair, aangename verlichting en decoratie, wandelparcours of zoektochten, … “Maak daarbij ook gebruik van de eventsector”, zegt Wouter Blomme. “Zij zijn dé partner om beleving te creëren, onder welke vorm dan ook.”

Financiële & logistieke steun
Unizo West-Vlaanderen dringt ook aan op extra steun. Een aantal West-Vlaamse steden en gemeenten kondigden eerder al aan om hun lokale ondernemersbelastingen op te schorten voor 2020. "Dat is een heel doeltreffende maatregel, die we graag verlengd zien tot medio 2021”, aldus Wouter Blomme.

“Lokale overheden kunnen daarnaast ook in de verf zetten wat wel kan”, gaat Wouter Blomme verder. “Take-away van lokale restaurants en cafés oplijsten en promoten, alsook de hotel- en logiesector blijvend in de kijker zetten is een eenvoudige stap.”

Voor Unizo West-Vlaanderen is het duidelijk dat alles uit de kast moet worden gehaald om de lokale economie door deze nieuwe fase in de coronacrisis te loodsen.