Ruim de helft van de West-Vlaamse lokale besturen lid van de statiegeldalliantie

Statiegeld op blikjes en plastic flessen is volgens UNIZO onrealistisch wegens extra kost van €40.000 voor retailers

Ruim de helft van de West-Vlaamse lokale besturen lid van de statiegeldalliantie.

34 van de West-Vlaamse steden en gemeenten traden reeds toe tot de statiegeldalliantie. Hiermee verklaart meer dan de helft van de West-Vlaamse lokale besturen zich voorstander van statiegeld op blikjes en plastic flessen. Uiteraard is ook UNIZO tegen zwerfvuil, maar de oplossing van het statiegeld op blikjes en plastic flessen is onhaalbaar voor de winkelpunten en ‘te’ eenzijdig. “Het is spijtig dat veel lokale politici zich hier niet van bewust zijn. Toch vindt de organisatie het zijn plicht om de correcte informatie te verspreiden,” aldus UNIZO n.a.v. het statiegelddebat van vandaag.

"Als het statiegeld-systeem er komt, zullen de winkelpunten heel wat moeten investeren om die terugname te organiseren", beklemtoont Frederik Serruys, directeur UNIZO West-Vlaanderen. "Het terugnemen van blikjes en PET-flessen kost de winkelier tot 40.000 euro per jaar. Denk daarbij  aan de aankoop van een terugnametoestel aan gemiddeld zo'n 23.000 euro.  Winkeliers kunnen dit bedrag weliswaar afschrijven waardoor de kost per jaar op 3.826 euro komt.  Maar dan is er nog die andere, grootste kostenpost: het personeel. Iemand zal immers moeten instaan voor het sorteren, het onderhoud en de interventies aan en rondom de machine. Loonkosten dus, à rato van 18.000 euro per jaar. Nog een vaak miskende kost is de 'verloren verkoop'.  Kleinere supermarkten kunnen niet anders dan verkoopruimte opofferen met minder omzet tot gevolg.  12 m² opofferen kost de winkelier jaarlijks 17.500 euro.  Alles bij elkaar loopt het prijskaartje zo al gauw op tot 40.000 euro per jaar.  En dat voor een twijfelachtige uitkomst", herhaalt Frederik Serruys.

De 34 West-Vlaamse steden en gemeenten die reeds officieel toetraden tot de statiegeldalliantie:

  • Regio Midden West-Vlaanderen: Ingelmunster, Ledegem, Meulebeke, Moorslede, Pittem, Ruislede, Staden en Tielt.
  • Regio Noord-West-Vlaanderen: Bredene, Brugge, Damme, Ichtegem, Jabbeke, Middelkerke, Oostkamp, Oudenburg en Zedelgem
  • Regio Westhoek: De Panne, Diksmuide, Heuvelland, Houthulst, Ieper, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Nieuwpoort, Poperinge, Veurne en Zonnebeke
  • Regio Zuid-West-Vlaanderen: Harelbeke, Kortrijk, Lendelede en Wevelgem

De discussie over het statiegeld moet fair gevoerd worden. En dit kan niet zonder de jaarlijkse recurrente kosten voor de retailers in rekening te brengen. Over een betere oplossing, die het zwerfvuil effectief verder terugdringt, wil UNIZO graag in gesprek gaan. Maar het statiegeldsysteem dat nu wordt voorgesteld, voldoet niet.

Bijkomende info via www.unizo.be/statiegeld.

Thema: Actueel