Vernietiging Brugs 'stadiondossier' ook pijnlijk voor onze KMO's

Gisteren vernietigde de Raad van State het deelgebied Blankenbergsesteenweg van het GRUP. Een kwalijke beslissing voor het stadiondossier en voor de ontwikkeling van het nabijgelegen bedrijventerrein. De overige geplande bedrijventerreinen komen er gelukkig wel.

Directeur Wouter Blomme van UNIZO West-Vlaanderen reageert: “Het gewestelijk uitvoeringsplan is ontzettend belangrijk voor de hele regio, maar sleept al veel te lang aan. De publieke focus ligt daarbij vooral op het stadion. Te begrijpen, want voetbal is naast big business ook emotie. Andere deelgebieden uit het GRUP zijn daardoor wat op de achtergrond beland, maar zijn minstens zo belangrijk voor de economische opwaardering van de Brugse regio. De nieuwe bedrijventerreinen Chartreuse, De Spie en Sint-Elooi, goed voor 60 ha aan bijkomende ruimte, zijn even essentieel. Het komt er nu op aan geen tijd meer te verliezen en die bedrijventerreinen zo snel én efficiënt mogelijk te ontwikkelen, als boost voor de economie en de werkgelegenheid in de ruime regio.”

Wat de Blankenbergsesteenweg betreft is Wouter Blomme kort: “Zowel bij de politiek als bij de administratie was er consensus over de locatie van het stadion en de aanpalende bedrijventerreinen. Het valt dan ook te betreuren dat er geen aangepaste regelgeving bestaat om in dergelijke dossiers het maatschappelijk belang te laten primeren.” Nog erger voor UNIZO West-Vlaanderen is dat de bijhorende bedrijventerreinen mee werden geschorst. “Bijzonder jammer”, analyseert Wouter Blomme. “Want de vraag naar ruimte om te ondernemen is nu al groter dan het aanbod. Zo verhindert de regelneverij ondernemers om te investeren in onze regio terwijl alle betrokkenen, zoals de stad en Unizo, er alles aan doen om ze met open armen te ontvangen!”