Voor jobstudenten laatste zomervakantie in dagenysteem?

UNIZO pleit voor 550 uren i.p.v. 50 dagen

Nu de zomervakantie volop van start is gegaan, zijn er opnieuw heel wat studenten die aan een vakantiejob beginnen. Als werkgever zijn die jobstudenten een manier om tijdelijke pieken op te vangen of vakantiegangers te vervangen, zeker in een toeristische provincie als West-Vlaanderen. Voor studenten is het dan weer een interessante manier om ervaring op te doen of met een minimale sociale bijdrage geld te verdienen. Om de win-win situatie optimaal te benutten, roept UNIZO op om het dagensysteem om te zetten in een urensysteem.   

Frederik Serruys, directeur UNIZO West-Vlaanderen: “Studenten bieden vaak de vereiste flexibiliteit die een ondernemer (steevast) zoekt. UNIZO was de drijvende kracht achter de fundamentele hervorming van het stelsel in 2012 en blijft ijveren voor meer soepelheid in de toepassing van het stelsel. UNIZO staat trouwens niet alleen met zijn vraag. Uit een enquête van de Vlaamse Vereniging van Studenten blijkt dat ook studenten vragende partij zijn voor een omzetting naar uren. Vaak weigeren studenten een studentenjob net omdat het maar gaat over een paar uur per dag en ze dus zo een volledige dag kwijt zijn.”

In het actuele systeem mag de jobstudent maximaal 50 dagen per jaar werken. Voor een paar uur gaat dan ook meteen een volledige dag van de teller. Met een urensysteem vermijd je dat probleem en kan de jobstudent zijn uren maximaal benutten. De federale regering zou deze mogelijkheid, zoals in het regeerakkoord vermeld, willen realiseren tegen 1 januari 2017. Al is er tot op heden geen akkoord in de Ministerraad. UNIZO pleit alvast voor een systeem van 550 uren per jaar, omdat in veel sectoren of ondernemingen vaak 11u per dag wordt gewerkt.

Meer over: Jobstudent, Personeel, Jongeren opleiden op werkvloer
Thema: Personeel