West-Vlaamse faillissementscijfers bevestigen economisch herstel

West-Vlaanderen kent tijdens de eerste jaarhelft de grootste daling van het aantal faillissementen in Vlaanderen.

West-Vlaanderen kende het eerste semester van 2015 453 faillissementen of 13,71 % minder dan dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de maandelijkse Graydon barometer. Hiermee volgt de provincie de Vlaamse tendens (-2,73 %). UNIZO West-Vlaanderen is positief over de cijfers. Ze tonen, net als andere parameters, aan dat de provinciale economie uit het dal klimt.
 
Niet enkel de provinciale cijfers zijn positief, ook alle arrondissementale gegevens geven de juiste richting aan. Voor het eerste semester 2015:

•    Brugge: 134 of -4,29 % tegenover dezelfde periode vorig jaar;
•    Ieper: 27 of  - 5,63 % tegenover dezelfde periode vorig jaar;
•    Kortrijk: 167 of -22,69 % tegenover dezelfde periode vorig jaar;
•    Oostende: 93 of -7,00 % tegenover dezelfde periode vorig jaar;
•    Veurne: 32 of -13,51 % tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Directeur UNIZO West-Vlaanderen Frederik Serruys: “We mogen tevreden zijn met deze cijfers. Het ondernemersvertrouwen neemt stilaan weer toe. Dat bewees ook de recentste UNIZO KMO barometer. Het aantal vacatures stijgt weer en ook starterscijfers tonen een positieve evolutie. De Graydon betaalindex wijst daarnaast op een verbetering van de onderlinge betalingen tussen bedrijven en net dat is essentieel voor een dalende trend in het aantal faillissementen. Allemaal parameters die wijzen op een heropleving van de economie. Het dalend aantal faillissementen zet zich hopelijk ook door in de komende maanden. We kunnen de zomervakantie alvast met een positieve noot inzetten.”
 
De grootste daling van het aantal West-Vlaamse faillissementen is er in de Bouwsector (-24) en de HORECA (-24). Niet onlogisch aangezien beide sectoren zeer conjunctuurgevoelig zijn. Een duidelijke stijging is te merken in de kleinhandel (+16) en de garagehouders (+9). Vooral de kleinhandel heeft het op dit moment moeilijk doordat vele winkeliers nog niet zijn aangepast aan het fenomeen van de e-commerce. Ook de toenemende druk van grote winkelketens aan de randen van de handelscentra spelen de traditionele kleinhandel parten. Voor UNIZO een belangrijk signaal om hier nog meer ondersteuning aan te bieden aan zijn leden. 

Als ondernemersorganisatie onderneemt UNIZO bovendien heel wat acties om op een proactieve manier faillissementen te vermijden. UNIZO is al lang niet meer de organisatie die starters enkel informeert bij de start van een zaak maar nog veel meer inzet op de begeleiding en ondersteuning. ‘Road To Action’ is een traject dat antwoord geeft op de vraag “Ben ik goed bezig?”. In dit traject is UNIZO de huisdokter die helpt waar nodig en doorverwijst indien nodig. Actie voor starters (www.actievoorstarters.be) biedt op zijn beurt, in samenwerking met de POM, begeleiding aan voor starters.
 

Meer over: Onderneming in moeilijkheden, Faillissement