West-Vlaamse Jane Windey is Jobstudent van het Jaar 2016

De 22-jarige Jane Windey, jobstudente bij Quasimundo Bike Tours in Brugge, is de kersverse Jobstudent van het Jaar 2016. Al voor het 9e jaar op rij organiseerden UNIZO en de HR-dienstengroep ADMB de verkiezing. Ze doen dit om de 'werkgrage' jobstudent en zijn werkgever in bloemetjes te zetten. Maar vooral dient de wedstrijd om het belang van de jobstudent voor werkgevers te benadrukken.

Jane Windey werkte afgelopen juli voor het vierde seizoen op rij bij Quasimundo Bike Tours in Brugge. Ze gidst toeristen rond in Brugge en in het Brugse ommeland. Daarnaast volgt ze reservaties op, ontvangt ze klanten, houdt ze de dagboekhouding bij en doet ze zelfs klein onderhoud van de fietsen.

Ster op Tripadvisor
Zaakvoerder Jos Teughels noemt zijn jobstudenten "een toppertje". Jane groeide uit van een schuchter meisje tot een volwaardig lid in het gidsenbestand. Het is vooral haar liefde voor het fietsen en haar kennis van de geschiedenis van Brugge en de manier waarop ze haar verhalen op een boeiende wijze kan brengen, die haar volgens Jos tot ideale jobstudente maken. En dat denkt hij niet alleen, Jane weet volgens hem de moeilijkste klanten met haar charmes voor zich te winnen, wat al meermaals resulteerde in 5-sterren reviews op Tripadvisor.

Alles voor de klanten
Jane is ook niet te beroerd om haar handen vuil te maken als er kettingprobleem of een klein probleem is met een fiets. Ook voor haar klanten doet ze alles. Zo kwam Jane op een dag drijfnat en met een beslijkte broek terug in de winkel. Op haar tocht bleek er een toerist op nogal klunzige wijze in het water te zijn beland. Jane sprong er zonder aarzelen achter en hielp hem op het droge.

Meer jobstudenten
Het aantal jobstudenten groeit jaar na jaar. In 2012 waren dat er 420.453, terwijl dat aantal in 2014 al opliep tot 469.602, goed voor 10,3 mio gewerkte dagen. Ook het aantal studenten dat het contigent van 50 dagen volledig benut stijgt trouwens jaar na jaar. Uit een eigen UNIZO-enquête blijkt dat driekwart van de werkgevers jobstudenten in dienst neemt.  Ze doen dat vooral om piekmomenten te kunnen opvangen. 1 op 5 werkgevers gebruikt studentenjobs ook als mogelijk aanwervingskanaal.

Tevreden met hervorming naar urensysteem
UNIZO is tevreden met de recente hervorming van de studentenarbeid naar een urensysteem. De ondernemersorganisatie was hier al langer vragende partij voor. Met onder meer de wedstrijd Jobstudent van het Jaar probeerde ze de nood aan een urensysteem onder de aandacht te brengen.

Meer over: Jobstudent, Personeel, Jongeren opleiden op werkvloer
Thema: Actueel