West-Vlaamse ondernemers na tegenvallende sperperiode optimistischer voor komende wintersolden

Zaterdag eindigt de sperperiode en starten de traditionele wintersolden. 55,2 % van de ondernemers blikt terug op een matige tot slechte sperperiode. Voor 51,7 % was de periode slechter dan deze vorig jaar.  Dat blijkt uit een bevraging van UNIZO West-Vlaanderen bij 100 West-Vlaamse modehandelaars. Ondanks de tegenvallende sperperiode zien de handelaars de soldenperiode positief tegemoet. 58,6 % voorziet een goede tot zeer goede soldenperiode en slechts 3,4 % verwacht dat de ‘koopjes’ zullen tegenvallen.

Directeur UNIZO West-Vlaanderen Frederik Serruys: “De cijfers verbazen ons niet. Het zachte weer en de terreurdreiging hadden zijn impact en zijn mede verantwoordelijk voor de mindere sperperiode. Ondanks het succes van de koppelverkoop zijn er nog heel wat stukken uit de wintercollectie blijven liggen en daardoor zijn er in de soldenperiode nog ‘mooie’ koopjes te doen zijn.”
 
Dat consumenten hun aankopen uitstellen, blijkt ook uit de bevraging. 79,3 % van de bevraagde ondernemers geeft aan dat consumenten hun aankopen hierdoor uitstellen tot aan de start van de soldenperiode.

Frederik Serruys: “Ondanks het succes van de koppelverkoop en ondanks de mindere sperperiode blijft UNIZO voorstander van het systeem. Voor kleine handelaars is het de enige manier om op te boksen tegen de ketens die grotere marges hebben en hierdoor meer kortingen kunnen toe staan. De sperperiode is een belangrijke waarborg voor eerlijke concurrentie.”

Mede dankzij het jarenlang lobbywerk van UNIZO is er sinds 9 december laatstleden ook een Europese verordening in werking waardoor de transactiekosten voor elektronisch betalen drastisch daalden. Net op tijd, want tijdens de de drukke soldenperiode betalen heel wat consumenten elektronisch. Voor 89,7 % van de bevraagde ondernemers is deze verordening dan ook een belangrijke tot zeer belangrijke maatregel om de handel leefbaar te houden.

Meer over: Commerciële acties, Sperperiode, Solden