West-Vlaanderen kent in 2015 sterkste faillissementsdaling van alle Belgische provincies

Volgens UNIZO West-Vlaanderen geen reden tot euforie

In 2015 kende West-Vlaanderen de sterkste faillissementsdaling van alle Belgische provincies. Dat blijkt uit de maandelijkse cijfergegevens van onderzoeksbureau Graydon. Met een daling van 16,21 % tot 863 volgt de provincie de Vlaamse en Belgische tendens. Beiden daalden met respectievelijk 5,83 % tot 5.363 en 6,05 % tot 10.605. Volgens UNIZO West-Vlaanderen is dit hoopgevend maar zeker geen reden tot euforie.

Directeur UNIZO West-Vlaanderen Frederik Serruys: “Door de sterke daling, zit het faillissementscijfer op het laagste niveau sinds 2011. Dat is alvast een positief teken. Dat de daling zich in zowat alles regio’s doorzet is eveneens hoopgevend. Toch halen we nog niet het cijfer van voor de financiële en economische crisis. Er is nog een weg af te leggen.”

Traditioneel zijn de HORECA en de bouwsector faillissementsgevoelig. Beide sectoren kenden vorig jaar een daling in West-Vlaanderen. Toch blijven ze samen goed voor meer dan 35 % van de faillissementen in de provincie. In de HORECA strandde het aantal op 157 of een daling van 19,1 %. In de bouwsector op 151 of een daling van 25,2 %.  

Frederik Serruys: “Het is niet gezegd dat deze trend zich ook in 2016 verder zet. De faillissementgevoeligste sectoren zijn komend jaar aan enkele belangrijke veranderingen onderhevig. De invoering van de witte kassa in de HORECA, de kilometerheffing in de transportsector en de aanpassing van het BTW-tarief voor verbouwingen zullen komend jaar zeker een impact hebben. Voorzichtigheid is dus geboden.” 

De jongste bedrijven zorgen voor de grootste stroom aan faillissementen. In 2015 waren 34,47 % van de ondernemingen jonger dan vier jaar. Het is bijgevolg belangrijk deze doelgroep extra te begeleiden en daar zet UNIZO dan ook op in.  De Vlaamse startersweek, de haalbaarheidsstudies, de persoonlijke begeleidingstrajecten en advies vanuit de UNIZO startersservice zijn de bekendste initiatieven.

Meer over: Onderneming in moeilijkheden, Faillissement