UNIZO West-Vlaanderen blogt!

Frederik Serruys, directeur UNIZO West-Vlaanderen deelt zijn kijk op de actualiteit in de ondernemerswereld. Reageren kan via Frederik.Serruys@unizo.be.

11/04/2018 - Ondernemen is meer dan ooit hip!

Het doet plezier dat onze West-Vlaamse starters op het hoogste cijfer zitten sinds de aanvang van de UNIZO startersatlas. In 2017 besloten in België 95.081 (+ 5,91%) ondernemers een eigen zaak te starten. 9.491 of 10,48% onder hen zijn actief in West-Vlaanderen. Een stijging van 6,22% tegenover het jaar voordien en meteen het hoogste aantal sinds het eerste referentiejaar 2007.

Jonge maar ook minder jonge mensen die zich volop smijten en investeren in onze economie. Het cumulatoreffect is niet te onderschatten. Het komt neer op meer welvaart, meer jobs, een diverser aanbod, meer leven in de brouwerij. Wat ook deugd doet is dat ondernemen weer hip is, dankzij een verbeterd imago van ondernemerschap in het algemeen en een sterk wijzigende tijdsgeest anderzijds.. maar toch moeten we het imago van ondernemers verder verbeteren en de lasten voor ondernemers omlaag krijgen. Maar we moeten ook nog verder evolueren naar een sociaal vangnet dat gelijk is voor iedereen, en dus ook voor ondernemers. Logisch toch dat een ondernemer die een tegenslag heeft ook een basisopvangnet kan krijgen? Door de aard van het beestje zijn dit mensen die daar niet lang in zullen hangen, maar een (minstens tijdelijk-) uitkering bij tegenslag verdient toch iedereen?

De ambitie moet trouwens zijn om ervoor te zorgen dat wie vandaag start, over enkele jaren een degelijke onderneming aan het uitbouwen is. Ondernemers die starten in bijberoep moeten over enkele jaren volwaardige ondernemers zijn geworden. Daartoe moeten de diverse overheden goede randvoorwaarden creëren met minder administratieve rompslomp en een beter fiscaal klimaat.

Van alle opgerichte ondernemingen in West-Vlaanderen in 2013 is vijf jaar later nog 68,88% actief. Overleeft een startende onderneming de eerste vijf jaar, dan daalt de kans op stopzetting substantieel. Om de slaagkansen te verhogen, neemt UNIZO overigens verschillende initiatieven. De startersroadshows, de haalbaarheidsstudies, de persoonlijke begeleidingstrajecten en advies vanuit de UNIZO startersservice zijn de bekendste. Onderzoek toont aan dat 90% van de starters de kaap van vijf jaar halen als ze een Go4Business-traject volgen. Daarnaast organiseert UNIZO op 26 april 2018 de online startersdag  waarop starters of mensen die met het idee spelen om een eigen zaak te beginnen online terecht kunnen met al hun vragen.

18/02/2018 - Reactie bistro De Garve

Met verbazing lazen we het artikel op HLN.be - regio Brugge: https://goo.gl/U1p1L4. OCMW voorzitter Dirk De Fauw kondigde op HLN aan dat voortaan elke Bruggeling welkom is in bistro De Garve. Dat is een nieuwe eetgelegenheid in dienstencentrum De Garve, een centrum dat deel uit maakt van het Brugse OCMW. De prijzen voor een menu liggen tussen de 6 en 8 euro. En dat terwijl horecazaken kreunen onder de hoge loonlasten en energiekosten? Nochtans is Dirk De Fauw zélf ook ondernemer. Hij weet ongetwijfeld dat dit soort –‘Ikea’ – prijzen beneden de kostprijs liggen. Waarom dan toch alle horeca - ondernemers uit hun keuken jagen? Het initiatief is hoogstwaarschijnlijk goedbedoeld, er zijn heel wat mensen die het financieel niet aankunnen om op restaurant te gaan. Maar beperk dit tot de doelgroep en laat niet iedereen gesubsidieerd op restaurant gaan, of verlaag de loonkost voor alle ondernemers !

We horen graag je mening; reageren kan via Frederik.Serruys@unizo.be

Meer info: Nieuw in 2018
Thema: Actueel