Wouter geeft zijn blik op de actualiteit

Wouter Blomme, directeur UNIZO West-Vlaanderen deelt zijn kijk op de actualiteit in de ondernemerswereld. Reageren kan via Wouter.Blomme@unizowvl.be of 0477 63 39 72

Flexit? Fix it!

UNIZO West-Vlaanderen zet haar schouders mee onder het West-Vlaamse Brexit Platform, een initiatief van gedeputeerde Jean de Bethune dat gisteren werd gelanceerd. Na het zoveelste uitstel van de brexit waarbij iedereen meer en meer wezenloos naar elkaar kijkt, brengt de Provincie verschillende beleidsniveaus, kennisinstellingen en het bedrijfsleven samen om flankerende acties op te starten. De ‘gedreven provincie’ ten voeten uit!

Om het verguisde begrip brexit achter zich te laten, goochelen de EU en het VK sinds deze week met het veel zachter klinkende ‘flexit’ of zelfs ‘flextension’. Of hoe de toon van de taal een zalvende werking moet hebben op de waan van de werkelijkheid.

Achter de flexibele mogelijkheid voor de Britten om hun exit uit te stellen, blijft de harde realiteit schuilgaan vol onzekerheid voor ondernemers. De €27 miljard export (8,25%) en €15 miljard import (5%) aan goederen tussen Vlaanderen en het VK zijn meer waard dan woordspelletjes.

West-Vlaanderen, met zijn open en maritieme economie, wordt extra hard getroffen. Onze vissers dreigen gesandwicht te worden tussen Europese quota en Brits territoriaal protectionisme. De havens van Oostende en Zeebrugge hangt een logistieke nachtmerrie boven het hoofd. Het herdenkingstoerisme in de Westhoek (goed voor bijna 900.000 Britse toeristen per jaar) verwacht een extra terugval. En, vooral, de ontelbare West-Vlaamse KMO’s die handel drijven met hun overzeese buren kunnen zich onmogelijk voorbereiden op alle exitscenario’s.

UNIZO West-Vlaanderen vraagt om hoe dan ook een overgangsperiode in te lassen, ongeacht het soort brexit. Een overgangsperiode waarin bv. douanediensten een pragmatisch controlebeleid voeren zodat de continuïteit van de handel en de logistieke keten verzekerd blijven. Enkel zo kunnen ondernemers zich stapsgewijs aanpassen. Enkel zo vermijden we een dip in onze economische activiteiten.

Ruim 750 jaar geleden vormde de innige handelsrelaties tussen Vlaanderen en Engeland de basis voor de (West-)Vlaamse welvaart. Steden als Brugge, Ieper, Veurne en Wervik zijn er getuige van. Die eeuwenlange band zal op lange termijn alle grenzen en handelsbarrières overwinnen. Laten we ook de economische impact van deze kortzichtige exit vandaag en morgen tot een minimum beperken.

PDF iconHet volledige rapport kan je hier lezen.

Reageren kan via wouter.blomme@unizo.be of 0477 63 39 72

Meer info: Brexit
Thema: Actueel