Zoek het niet te ver

De kogel is door de kerk: je hebt besloten om je zaak over te laten. Maar hoe vind je snel een geschikte koper? Zoek het eerst en vooral niet te ver. 

Je hoeft je zaak niet per se aan een wildvreemde te verkopen. Wie weet is er wel iemand in je eigen familie met een neus voor ondernemen? Of een personeelslid dat droomt van een eigen zaak? Je werknemers kennen je bedrijf door en door, dus wie beter om je levenswerk aan toe te vertrouwen? 

Het is ook niet altijd nodig om je volledige bedrijf in één keer uit handen te geven. Als alternatief op een volledige bedrijfsoverdracht kan je ook een deel van het aandelenkapitaal, aanbieden. Trek bijvoorbeeld een meewerkende vennoot aan.

Vind je toch niet meteen iemand? Stel je bedrijf online voor aan potentiële overnemers, starters en/of investeerders via Overnamemarkt.be. Daar vind je bovendien heel wat nuttige informatie over het overnameproces.

Last van koudwatervrees? Via het stappenplan van het Agentschap voor Innoveren en Ondernemen krijg je meer inzicht in het overdrachtsproces. Of volg een workshop bij de Ondernemersacademie. Je leert er hoe je je bedrijf verkoop- of overdrachtsklaar maakt, onder begeleiding van een ervaren docent.

Volgende thema’s komen aan bod: 

  • Oriëntatie
  • Verkoopklaar maken en waardebepaling
  • Verkoopproces
  • Eigenlijke verkoop

Wanneer je een externe koper zoekt, is het opstellen van een (online) bedrijfsprofiel je eerste werk.

Wist je dat UNIZO je ook hiermee kan verder helpen? Onze ervaren UNIZO-adviseurs begeleiden je in alle stappen bij de overdracht van je onderneming.

Ontdek onze persoonlijke begeleidingen.