Gebruik de voorkeuren om je zoekopdracht te verfijnen
Gewest
Werken met personeel
Waar ben je actief?
Organisatievorm
Ondernemingsvorm
Doelgroep

De Wet Bestuurlijke Handhaving: Nieuwe wet wapent tegen ondermijnende criminaliteit: kansen voor bonafide ondernemers

Steden en gemeenten hebben voortaan meer mogelijkheden om lokaal ontwrichtende criminaliteit, zoals witwassen van geld, illegale handel en fraude aan te pakken en te voorkomen. Georganiseerde misdaad nestelt zich de laatste jaren meer en meer in het maatschappelijk weefsel. Zo worden legale ondernemingen gebruikt als dekmantel voor criminaliteit. De wet introduceert de mogelijkheid voor steden en gemeenten om een integriteitsonderzoek te doen in bepaalde sectoren en economische activiteiten. De gemeente kiest zelf welke sectoren en activiteiten men wil onderwerpen aan een integriteitsonderzoek. Een integriteitsonderzoek beoogt na te gaan of er een aanwijsbaar ernstig risico of een ernstige aanwijzing is, gesteund op werkelijk bestaande concrete verifieerbare feiten of omstandigheden, waaruit blijkt dat de inrichting zal worden uitgebaat om voordelen uit eerdere gepleegde strafbare feiten te benutten en/of om strafbare feiten te plegen, en/of dat er strafbare feiten zijn gepleegd om de inrichting uit te baten. Waarom is de Wet Bestuurlijke Handhaving belangrijk voor ondernemers? Ondermijnende criminaliteit heeft een aanzienlijke impact op lokale economieën en kmo’s. Dit kan leiden tot: * Onveilig gevoel bij klanten en personeel. * Oneerlijke concurrentie: malafide handelszaken concurreren oneerlijk met eerlijke kmo’s door te profiteren van illegale activiteiten. * Imagoschade: negatieve publiciteit rond criminaliteit in de omgeving kan de reputatie van de regio schaden. * Minder investeringsbereidheid: ondernemers zullen niet geneigd zijn te investeren in een omgeving waar veel criminaliteit is. De nieuwe middelen voor de gemeente en steden bieden een oplossing voor deze problemen. Na het uitgevoerde integriteitsonderzoek en advieswinning van de DIOB (Directie Integriteitsbeoordeling voor Openbare Besturen) kan de gemeente overgaan tot het weigeren, schorsen of sluiten van de malafide onderneming. Er wordt plaats gemaakt voor bonafide ondernemers, in het belang van de werkgelegenheid en economische ontwikkeling.
Bedrijfsvoering
828 ICT 3 adviezen

Jouw cyberveiligheid verbeteren

Phishing, hacking, ransomware ... deze vormen van cybercriminaliteit komen steeds meer voor.  En ook bedrijven worden vaak bedreigd.  Waar moet je nu op letten en wat kan je doen als je toch het slachtoffer wordt?   Maar vooreerst wat is cyberbeveiliging? Cybersecurity of digitale beveiliging gaat over de bescherming van uw digitale informatie, uw IT-infrastructuur en uw aangesloten apparaten. Cyberbeveiliging heeft met name tot doel de IT-infrastructuur die nodig is voor uw onderneming, uw bedrijfsgeheimen, de bestanden van uw klanten en leveranciers, uw facturen, de toegang tot uw bankrekeningen of tot uw persoonlijke informatie (foto's, enz.) enz. te beschermen. Meer formeel wordt in de Cybersecurity Act bepaald dat onder "cyberbeveiliging" wordt verstaan: "de activiteiten die nodig zijn om netwerk- en informatiesystemen, de gebruikers van dergelijke systemen, en andere personen die getroffen worden door cyberdreigingen, te beschermen".
ICT

Hoe digitaal is jouw onderneming?

Met de UNIZO-Scan Digitalisering meet je de digitale maturiteit van jouw onderneming en verkrijg je advies op maat en algemene tips. Vul de scan in en ontdek waardevolle tips waarmee je meteen aan de slag kan.  Je hebt al wel een strategie voor je onderneming maar heb je wel de juiste doelstellingen? Heb je de juiste kanalen voor je groei?  De juiste marketing?  Heb je voldoende kennis?  Wat met de cultuur, organisatie en (gebrek aan) talent? Ben je mee met de laatste technologische trends? Geen nood, doorloop de UNIZO-Scan Digitalisering en identificeer de prioriteiten voor jouw onderneming!  We helpen je graag op weg bij het ontdekken van je sterke punten en werkpunten. 
ICT