Gevolgen van de omschakeling naar het zomeruur voor het loon van je werknemers?

Laatste aanpassing: 
27/02/2020

Traditiegetrouw schakelen we het laatste weekend van maart over naar het zomeruur. De klok wordt dan tijdens de nacht van zaterdag op zondag om 2 uur een uurtje verder gedraaid naar 3 uur.

Voor de meeste werknemers heeft de omschakeling naar de zomertijd geen gevolgen.

Toch zijn er werknemers die arbeidsprestaties leveren tijdens de nacht van de omschakeling naar het zomeruur en ten gevolge van de uursverandering een uur minder zullen presteren. Een werknemer die bijvoorbeeld werkt van 22 uur tot 6 uur zal deze nacht geen 8, maar wel 7 uren presteren.

De gevolgen hiervan op het loon voor de werknemers die in ploegen tewerkgesteld zijn en niet forfaitair per maand betaald worden, zijn in de NAR-CAO nr. 30 vastgelegd :

  • De werknemer die bij de omschakeling naar het winteruur ook in de nachtploeg zal werken, zal nu het loon voor 8 uren ontvangen, ook al presteert hij er maar 7. Ook tijdens de nacht van de omschakeling naar het winteruur zal de werkgever aan deze werknemer het loon voor 8 arbeidsuren betalen, hoewel de werknemer er dan 9 uren voor moet werken ;
  • De werknemer die enkel ’s nachts werkt bij de omschakeling naar het zomeruur en dus niet werkt bij de omschakeling naar het winteruur, zal nu het loon voor 8 uren ontvangen. Deze werknemer ontvangt dus het loon voor de uren vermeld in het uurrooster.

De werknemers die niet in ploegen werken, vallen niet onder het toepassingsgebied van de NAR-CAO nr. 30. De bovenstaande regeling is dus niet van toepassing. Deze werknemers zullen het loon ontvangen volgens hun werkelijke prestaties. Een werknemer die tijdens de nacht van 26 op 27 maart bijvoorbeeld werkt van 22 uur tot 6 uur, zal 7 uren presteren en dus ook het loon voor 7 uren ontvangen.

Schematisch ziet dat eruit als volgt:

Ploegenarbeid (NAR-CAO nr. 30)

Zomeruur én winteruur

Enkel zomeruur

Enkel winteruur

Telkens loon voor 8 uren

Loon voor 8 uren

Loon voor 9 uren

Geen ploegenarbeid

Zomeruur

Winteruur

Loon voor 7 uren

Loon voor 9 uren

 Meer info: www.liantis.be

Meer over: Arbeidsduur, Loon en -voordelen, Loon en loonbrief
Thema: Personeel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!