Kan u de zakken en tassen van uw klanten controleren bij het verlaten van uw winkel?

Laatste aanpassing: 
28/09/2022

De gezellige drukte van de kerstperiode en eindejaar gaat tradtioneel ook gepaard met een verhoogd aantal winkeldiefstallen. Als winkelier kan u dan maar beter extra op uw hoede zijn. Let op! U mag daarbij wel niet verder gaan dan wettelijk toegelaten.

Uitgangscontrole

Zo kan u overwegen om een uitgangscontrole uit te voeren waarbij de klant verzocht wordt tot het tonen van de inhoud van diens rugzak of handtas bij het passeren aan de kassa of het verlaten van de winkel.

Dergelijke uitgangscontroles mag u geenszins zelf of door uw personeel laten uitvoeren. Deze kunnen enkel worden uitgevoerd door een externe bewakingsonderneming of een interne bewakingsdienst. Beiden dienen daarbij te beschikken over een bewakingsvergunning.

Bij gebrek aan zulke vergunning, kunnen sancties worden opgelegd. Administratieve geldboetes variëren tussen maar liefst 15.000 en 25.000 EUR. Men kan eventueel nog een minnelijke schikking voorgesteld krijgen van 30% van de administratieve geldboete, maar dan nog blijft dit een erg aanzienlijk bedrag...

Uitgangscontroles kunnen overigens niet op systematische wijze gebeuren, maar enkel indien er een effectief vermoeden is van diefstal. In ieder geval moet de klant instemmen met zo’n uitgangscontrole. Zo niet, dan kan u enkel de politie verwittigen. In ieder geval kan u een klant niet tegen zijn wil ter plaatse houden, tenzij deze op heterdaad werd betrapt.

Mensen kunnen zulke uitgangscontrole als een inbreuk op hun privacy ervaren en soms wordt er klacht neergelegd bij de FOD Binnenlandse Zaken. Via de UNIZO-Ondernemerslijn vernemen wij dat deze klachten ook effectief worden opgevolgd en sancties worden opgelegd.

Meer tips en advies inzake beveiliging, kan u hier lezen.

 

Meer over: Beveiliging, Veiligheidspreventie, Veiligheidstips

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!