“Ik speelde al langer met het idee om als zelfstandige aan de slag te gaan," vertelt Eric Derie, freelance businessconsultant – en coach en executive recruiter. "Na een herstructurering bij mijn toenmalige werkgever, besloot ik om effectief te springen en als zelfstandige mijn diensten te gaan aanbieden. Ik had intussen al meer dan 15 jaar ervaring in management en internationaal business development. Toen ik de beslissing nam, had ik meteen al een eerste opdracht. Dat was mijn springplank.”

“De eerste jaren als freelancer was ik best wel zenuwachtig over het binnenhalen van opdrachten. Wat wordt mijn volgende opdracht? Hoe ziet volgende maand eruit? Je netwerk continue uitbreiden is dus absoluut een must. Tools zoals LinkedIn en aanbevelingen van klanten helpen me daarbij.”

“Ik vind het belangrijk dat er een match is tussen mij en mijn opdrachtgever. Ik moet ook achter het product, het bedrijf of het project kunnen staan. Een zeer gedegen intakegesprek met duidelijke verwachtingen en doelstellingen is belangrijk voor mij én de klant. Tijdens de opdracht is er nog altijd marge om bij te sturen.”

Ik ben enkel bezig met zaken waarvan ik energie krijg

“Baas zijn over je eigen tijd is fijn, wat niet wil zeggen dat je minder werkt. Integendeel. Bij mij staat de klant altijd centraal en als je doet wat je graag doet dan voelt het niet als werk.  Op een zonnige dag wat vroeger stoppen of in het weekend even doorwerken, is allemaal mogelijk. Bovendien hoef je in mijn geval als business consultant niet mee te draaien in de politiek of structuur van een bedrijf. Je wordt ingehuurd voor je externe expertise.  Ik ben enkel bezig met zaken waarvan ik energie krijg zoals business bouwen en mensen inspireren.“

“In vergelijking met de wereld in loondienst mis ik soms wel het teamgevoel, al hangt veel af van de opdracht zelf. Ik heb interim opdrachten gehad waar ik meerdere jaren zelf internationale  teams heb geleid, alleen stond ik er niet op de payroll. Dan is dat teamgevoel er wel. Bij kortstondige opdrachten, zoals rekruteringen of opleidingen is dat anders.”

“Grote bedrijven hanteren soms lange betalingstermijnen van 60 dagen of meer. Daar loop je als kleine freelancer wel eens tegen aan. In theorie heb je een keuze om daar al dan niet in mee te gaan, al is dat in de praktijk vaak geen optie.

Nuttig voor jou