Renee Delen deelt haar passie voor eten met de buurt




“Ik ben zelf geboren en getogen in Kasterlee en ben ook heel blij dat ik op deze locatie mijn zaak heb kunnen openen, ik had het ook nergens anders willen doen,” vertelt Renee. In het hart van Kasterlee opende Renee Delen begin 2024 haar eigen eetwinkel. Wat begon als een passie voor horeca en een bescheiden start met aperoboxen, groeide uit tot een bloeiend concept waar vers, lokaal en ambachtelijk eten centraal staat. "
Als het maar lekker is.
Altijd horeca
“Ik was nooit een goede student, dat moet ik toegeven, maar ik werkte elk weekend in de horeca,” vertelt ze. Van de zaal tot de keuken: ik wilde het allemaal leren. Toch bleef het ondernemersbloed kriebelen. “Ik heb op al mijn werkplekken heel veel geleerd, de discipline, de liefde voor het vak. Maar ik voelde dat ik iets voor mezelf wilde doen en mijn eigen ideeën tot leven wilde brengen. Op een bepaald moment moet je dan die knoop doorhakken.”
Haar eerste stap naar zelfstandigheid begon via VDAB, waar ze in contact kwam met UNIZO en Syntra. Dankzij het ‘springplanktraject’ zette ze in oktober 2023 haar eerste serieuze stappen naar haar eigen onderneming. “Ik startte toen in bijberoep met van thuis uit aperoboxen te bereiden en leveren”, en dat sloeg aan vertelt Renee. In het voorjaar van 2024 nam ze de grote stap: ze vond het perfecte pand in Kasterlee en besloot ervoor te gaan.
Thuiskomen in Kasterlee
In Kasterlee is er wel wat horeca aanwezig, maar niet volgens het concept van Renee. Eetwinkel Delen onderscheidt zich door een aanbod van verse, huisgemaakte maaltijden. “Ik werk zonder bewaarmiddelen, hierdoor hebben de maaltijden een beperkte houdbaarheid, maar weten mijn klanten wel dat alles écht vers is,” legt Renee uit. Haar assortiment is heel gevarieerd, van klassieke Vlaamse maaltijden tot wereldkeuken: “Als het maar lekker is.” Daarnaast is er ook een ‘seizoenstoog’ waar geregeld iets nieuws in komt. In de zomer kon je hier je eigen aperobox uit samenstellen, in de winter werd het een ‘pureetoog’, waar je zelf je eigen pureegerecht uit kan samenstellen. “Je komt gewoon binnen, kiest iets lekkers en betaalt. Geen gedoe met bestellingen vooraf, zo wil ik de drempel laag houden om gewoon binnen te springen en heb ik ook veel sociaal contact met mijn klanten. Ik hou zelf niet zo van het onpersoonlijke van online bestellen, betalen en wegwezen. Ik maak graag tijd voor een babbeltje met wie daar nood aan heeft,” vertelt Renee.
Naast de eetwinkel verzorgt Renee ook catering, feesten en lunches voor bedrijven. Ze doet voorlopig alles zelf, op af en toe een flexi-medewerker na. “Ik wil het ook niet anders, maar het is pittig om te beslissen waar ik mijn prioriteiten leg. Ik wil blijven vernieuwen en experimenteren, dus dat betekent ook dat ik soms keuzes moet maken.”
Ondernemen doe je nooit alleen
Een belangrijke mijlpaal in haar traject was de begeleiding die ze kreeg via UNIZO. “Ik startte met een infomoment en kreeg meteen een coach toegewezen,” zegt Renee. “Ik had al verschillende organisaties opgezocht, maar bij UNIZO voelde ik me thuis. In kleinere groepen en tijdens de een-op-een coachings kreeg ik echt de kans om mijn concept te verfijnen.”
Het traject hielp haar bij de praktische kant van ondernemen. “Ik had geen opleiding gehad en wist niet eens wat btw was. Dankzij de workshops over business- en financieel plannen kreeg ik de bevestiging: dit gaat lukken.” Vooral het houvast van de UNIZO-lessen gaf haar het laatste duwtje om door te zetten. “Zonder die begeleiding had ik het waarschijnlijk toch gedaan, maar met veel minder voorbereiding.”
Eetwinkel Delen staat voor vers, lokaal en lekker. “Ik werk zo veel mogelijk met lokale producten. Daarnaast werk ik bewust ook samen met collega-ondernemers uit de regio,” vertelt Renee. “Zo kan ik met allerhande vragen en advies terecht bij vriendin en collega-ondernemer Martje van Funky Food Factory. Als ik één advies mag geven: blijf dicht bij jezelf en je omgeving, dat loont op lange termijn.”
Ondernemen is durven
Voor de toekomst heeft ze grootse plannen: “Ik wil blijven vernieuwen zonder mezelf te verliezen. Stilzitten is niks voor mij en ik ben steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zo komt er binnenkort een automaat aan de winkel zodat ik mijn klanten 24/7 kan voorzien van verse maaltijden.”
Renee heeft geleerd dat ondernemen draait om doorzetten en durven investeren. “Ik heb mezelf vaak afgevraagd: wat ben ik aan het doen? Maar telkens vond ik de energie om door te gaan.” Haar advies voor andere ondernemers? “Durf. Als je een idee hebt en je gelooft erin, ga ervoor. Samenwerken met de juiste mensen en dichtbij jezelf blijven is belangrijker dan het grote geld najagen. Doe wat goed voelt en de rest komt vanzelf wel. En durf op de juiste momenten investeren in je zaak, dat is nodig om bepaalde stappen te zetten en efficiënter te werken.”
Eetwinkel Delen is het bewijs dat passie, hard werken en de juiste ondersteuning een droom werkelijkheid kunnen maken. “Je staat er niet alleen voor,” benadrukt Renee. “Er zijn zoveel organisaties, zoals UNIZO, die je ondersteunen en bijstaan. Je moet alleen de stap durven te zetten.”

