Bij sommige mensen zit het ondernemerschap al in het bloed, nog voordat ze een eigen bedrijf starten. Zo ook bij Nancy van Lishout en Jordy Geerts, die vorig jaar een volledige B&B inclusief restaurant overnamen. Een spannende stap, waarbij dit koppel niets aan het toeval wilde overlaten. Daarom ook kozen ze voor een dubbel begeleidingstraject bij UNIZO.

Een goed begin is het halve werk!

Jordy en Nancy

Toen Jordy en Nancy in 2021 hun B&B uitbreidden naar een nieuw pand mét restaurant, konden ze gelukkig al rekenen op enkele jaren ervaring als gastheer en gastvrouw. En op de expertise van Heidi, de chef die voorheen eigenares was van de B&B. “Heidi bleef aan als manager van het restaurant, wat ons enorm ontzorgt”, zegt Jordy. “Zo zijn we zeker dat de kwaliteit van het eten hoog blijft en vinden bestaande klanten nog steeds de weg naar hun vertrouwde adres.” 

De sfeer zit goed, de gasten vinden het er fantastisch – en toch nemen Jordy en Nancy het zekere voor het onzekere. Nancy: “Toen we kennismaakten met iemand van UNIZO, hadden we meteen interesse in een mogelijk begeleidingstraject. We willen ons bedrijf namelijk niet alleen in de kijker zetten, maar ook zelf nog veel bijleren. Over vijf jaar wil ik niet terugkijken en zeggen: we missen visie, we gaan de verkeerde kant op. Het is belangrijk dat we nú goed weten wat we doen.” 

FINANCIEEL GEZOND

Om die reden begon het koppel niet aan een starterstraject, maar aan een ontwikkelingstraject. “Daarin ontdekten we wat onze talenten zijn, waar we gelukkig van worden en wat we kunnen delegeren. En we bespraken onze ideeën en visie met een objectieve persoon”, vult Jordy aan. “Zo krijg je een andere kijk op de dingen in je onderneming. We gingen ook nadenken over de vraag hoe we het ondernemerschap vormgeven als koppel. Hoe we elkaar de ruimte kunnen geven, taken met elkaar afstemmen, etc. Niet onbelangrijk als je dag en nacht met elkaar samenwerkt.” Nancy beaamt dat. “Ignace, onze begeleider, weet veel over die dynamiek, maar ook over financiën en efficiëntie. Daarom besloten we om ook nog een financieel traject bij hem te volgen. Dat is misschien vroeg, nu we nog maar één jaar actief zijn, maar we wilden erg graag ontdekken hoe De Floreffe financieel gezond blijft.”

WINTERACTIVITEITEN

Ignace Van Oortegem hielp de twee ondernemers om een aantal optimalisaties door te voeren, zoals de opstart van extra activiteiten die de zaak ook in het winterseizoen inkomsten opleveren. “In de lente en zomer hebben we hier, onder andere door de vele fiets- en wandelroutes en de aanwezigheid van Fietsen door de Bomen, meer dan genoeg cliënteel”, aldus Jordy. “In de winter is dat iets minder. De accommodatie is er, we moesten deze enkel opentrekken naar andere doelgroepen. Zakelijk toerisme, bijvoorbeeld. Daar hebben we veel tips over gekregen van Toerisme Limburg. Ook hebben we tijdens het traject besloten om ’s winters het restaurant te openen voor lokale mensen, dus niet alleen voor onze eigen gasten. En met succes!”

NIEUW TRAJECT

De Floreffe floreert, kun je wel zeggen. Jordy en Nancy genieten van hun rol als gastheer en gastvrouw en zowel de B&B als het restaurant vallen in de smaak bij de vele gasten. “Over een aantal jaar maken we daarom graag de balans op met een nieuw financieel traject”, zegt Nancy. “Dat is heel fijn om te doen en biedt ook nieuwe inzichten aan onze boekhouder. Het lijkt ons interessant om te zien hoe we er op dat moment voor staan. En het geeft ons de kans om andere keuzes te maken waar nodig. Zo zorgen we ervoor dat onze B&B een op en top unieke beleving blijft.”

De Floreffe: 10 kamers en een restaurant

Vanuit een gezellig en charmant herenhuis in Overpelt trekt De Floreffe reizigers én dagtoeristen aan die er komen uitrusten, overnachten of eten. Tijdens de lente en zomer is vrijwel elk van de tien kamers steeds volgeboekt, tot groot genoegen van eigenaars Jordy en Nancy. Zeven jaar geleden begonnen ze met dit avontuur, toen nog met de verhuur van enkele kamers in hun eigen huis. “We zijn een nieuw samengesteld gezin en niet al onze kinderen waren steeds thuis”, vertelt Nancy. “En we houden van gezelligheid en mensen in de watten leggen. Zo kwamen we al snel op het idee om met AirBnB te starten.” En dat beviel heel goed. Zo goed, dat het koppel overschakelde naar meerdere kamers en de droom koesterde om hier voltijds mee aan de slag te gaan. “Vorig jaar kwam er een pand te koop in Overpelt, onze thuisbasis. Een bestaande B&B, compleet met restaurant, op slechts 2,5 kilometer afstand van onze eerste locatie. De keuze was snel gemaakt. The rest is history.”

Meer info: www.defloreffe.be 

Ook nood aan een klankbord?
Contacteer ons vrijblijvend op begeleiding@unizo.be of telefonisch op 011 26 30 96.