In januari 2021 start Goele Swenters haar eigen naaiatelier Maison GMG op. Ze heeft een goed businessmodel én financieel plan. Maar al snel blijkt dat er iets niet klopt. Ze werkt keihard, maar kan zichzelf amper een loon uitkeren. Wanneer ze tijdens een netwerkavond kennismaakt met UNIZO, besluit ze al snel om het traject Financieel Inzicht te volgen. Dat blijkt haar redding.

“Je verwacht toch dat je na een bepaalde periode ook echt kunt leven van je zaak”, vertelt Goele. “Zeker als de bestellingen vlot binnenlopen. Maar dat lukte niet.” 

Coach Dorien ontfermt zich over Goele. Ze bekijken het financieel plan en Dorien merkt meteen het probleem op. “Toen Goele naar me toekwam, stond het water haar tot aan de lippen. Maar ik zag meteen het probleem: haar prijs klopte gewoon niet. Door te werken met goedkope tarieven, hoopte ze klanten aan zich te binden. Dat lukte wel, maar ze sneed zichzelf in de vingers.”

Omzet verdubbelt in drie maanden

“Het was best confronterend om te horen dat het probleem bij mezelf lag. Maar we gingen ermee aan de slag en brachten het financiële plaatje in orde. Ik trok de prijs voor mijn ontwerpen en retouches op en zag mijn omzet in drie maanden tijd verdubbelen”, vertelt Goele enthousiast. “Als ik nu offertes maak, dan hoor ik Doriens stem nog in mijn hoofd. (lacht) Want ze zei altijd: ‘Niet de onzekere Goele zijn, wél de Goele die zichzelf naar waarde schat.’ En dat doe ik nu ook.”

“Ze is een ambitieuze en perfectionistische onderneemster. Toen ik haar vertelde waar het probleem lag en hoe we dat konden oplossen, ging ze er onmiddellijk in mee”, bevestigt Dorien. “Dit traject illustreert perfect dat je als ondernemer echt groeit dankzij een goed inzicht in je financiën.”

Dromen mag opnieuw

“Toen het financiële plaatje klopte, kreeg ik ook tips en oefeningen rond sales, marketing en sociale media. Ik zit nu zo’n dertig uur per week achter mijn naaimachine. Maar in de toekomst wil ik dit afbouwen om verder aan mijn zaak te werken. Daarbij komt die input goed van pas”, vertelt Goele.

Samen met haar halftijdse medewerkster Katja ontwerpt Goele outfits op maat van de klant. “Dat gaat van een dagelijkse outfit tot suitekledij. Om het plaatje te doen kloppen, ga ik in gesprek met de klant. Ik durf de onzekerheden van de klant blootleggen en die in het ontwerp net extra positief in de verf te zetten. Dat is de sterkte van Maison GMG. Eigenlijk wil ik op termijn een volwaardig couturehuis uit de grond stampen met meerdere ontwerpers in dienst. Dromen moet als ondernemer, toch?”

“We willen geen boekhouders maken van de ondernemers in dit traject. Maar goed ondernemerschap start bij inzicht in je cijfers.”

Dorien Dingenen

Cijfers in mensentaal

“We willen geen boekhouders maken van de ondernemers in dit traject”, vertelt Dorien. “Maar goed ondernemerschap start bij inzicht in je cijfers. Zo weet je waarover het gaat bij je boekhouder. We geven in mensentaal mee waar je het best op let en maken de vertaalslag naar je eigen cijfers.”

De begeleiding Financieel Inzicht bestaat uit een kennismakingsgesprek en vijf sessies. Best wel pittig, volgens Dorien. “Maar je krijgt ook tips rond inkoop- en prijsstrategie en voorraadbeheer. Natuurlijk kijken we ook wat jij specifiek nodig hebt om verder te groeien.”

“Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot er iets misloopt om onze hulp in te schakelen. Ook als je meer inzicht wilt in je cijfers, boekhouding of financiële situaties, is de begeleiding Financieel Inzicht een aanrader.”

Extra ogen goud waard

“Dankzij het traject heb ik de juiste mindset gevonden. Het was de eyeopener die ik nodig had. Alleen daarom zou ik het aan andere ondernemers aanraden. Een extra paar (financiële) ogen op je zaak zijn goud waard”, benadrukt Goele. “UNIZO is naast een inspirerend netwerk ook een bron van informatie en begeleidingen. Nu ik heb ervaren hoe succesvol dit traject is, sta ik zeker open voor een vervolgtraject of andere vorm van coaching.” 

Hebben jouw cijfers nog te veel geheimen voor jou? Wil je weten waarover je boekhouder praat?

Of merk je, net zoals Goele, dat er iets niet klopt met je financieel plan?

De coaches van de begeleiding Financieel Inzicht helpen jou graag verder. Schrijf je nu in.

Partnership met VLAIO: Samen voor sterk, ambitieus ondernemen

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!