UNIZO is niet alleen een inspirerend netwerk, het staat ondernemers ook met raad en daad bij in hun persoonlijke traject. Zo hebben we heel wat interne en externe adviseurs onder onze kennisparaplu die graag ondernemers begeleiden in hun reis naar nog beter. In dat kader stond Ignace Van Oortegem klaar voor advocaat en zaakvoerder Pieter-Jan Franssen van Koraal Advocaten. Pieter-Jan volgde een Strategie & Groeitraject en vond zo het klankbord waar hij naar op zoek was om verder uitgedaagd te worden in zijn doen en denken.

Ik weet nu: hoe je onderneemt moet overeenstemmen met wie je vanbinnen bent

Pieter Jan Franssen 

Ook klaar om een versnelling hoger te schakelen? Volg dan een begeleidingstraject Strategie & Groei. Alle info vind je hier.

Nog maar net heeft Pieter-Jan het groeitraject afgerond. Met de verse kennis in zijn hoofd vertelt hij nu over zijn kantoor en zijn keuzes. “Ik was van tevoren ook al veel bezig met de werking en uitstraling van Koraal – ik lees er graag boeken over en spar met deskundige vrienden. Maar uiteindelijk ging ik toch nog voor een traject bij UNIZO. Mijn ouders, beide juweliers, waren daar altijd positief over en ik was benieuwd op welke vlakken ik verder kon groeien. En ik leerde uiteindelijk heel veel van Ignace. Uit het traject werd bijvoorbeeld duidelijk dat we al lang weten wie onze ideale klanten zouden zijn, maar het niet altijd communiceren naar de buitenwereld. We ondersteunen graag kmo’s, en meer bedrijfsklanten dan particulieren. Ondernemingsrecht en contractrecht, bouwzaken, debiteurenbeheer, dát is ons ding. We hebben niet voor niets twee curatoren in huis. We willen niemand uitsluiten, maar mogen gerust laten blijken in welke niche Koraal zich specialiseert.”

INZICHTENRAPPORT

Ook op persoonlijk vlak kwam er verheldering doorheen het traject. Pieter-Jan: “Wat is voor mij belangrijk? Dat moet in je bedrijfswerking naar voren komen. Hoe je onderneemt, moet overeenstemmen met wie je vanbinnen bent. Dat idee heb ik vanuit het traject echt meegenomen naar mijn verdere plannen. Als je langere tijd dingen doet die niet volledig aansluiten op wie je écht bent, dan kun je weleens ongemerkt op een burn-out afstevenen. Het bijzondere is dat je na dit traject een rapport krijgt van de begeleiding en inzichten die daaruit voortkwamen. Het bleek een goede schets van de onderneming, maar ook van de ondernemer. Ik herkende me er helemaal in, en mijn collega’s ook. Ignace had dingen in mij gezien die ik zelf niet eens had kunnen benoemen.”

VERDER VERNIEUWEN

De uitgestippelde route staat nu sterker op de kaart. “Ignace zei dat we uit de startfase zijn en inmiddels in de overlevingsfase zitten. Een tijd van hard werken en duidelijke groei, maar ook een stapsteen naar de succesfase. De snelste weg naar het grote geld? Die zoek ik niet. Ik investeer liever in een fijne bedrijfscultuur, in het opleiden van stagiairs, het veranderen van de status quo in de advocatenwereld. Maar ik wil wel meer achter de core business van Koraal gaan staan. Het vertrouwen van anderen aanwakkeren én dat van onszelf verder opbouwen.” Eind augustus gaat Pieter-Jan nog eens aan tafel zitten met Ignace om te kijken hoe het nu gaat. “Dat houdt me op scherp en motiveert nog extra om te vernieuwen en innoveren. Wat we doen is goed, maar ik wil dat we erbovenuit steken. Elk gesprek is daarom waardevol.”

PIETER-JAN IS GRAAG DE ADVOCAAT WAARBIJ MENSEN ZICH THUIS VOELEN

Koraal Advocaten is een jong kantoor aan de Kunstlaan in Hasselt. Het team bevindt zich nog in de opstartfase, dus er is zeker groeiambitie. Pieter-Jan Franssen begon na het afronden van zijn studie in 2014 aan de baliestage, werkte daarna nog een jaar voor een advocatenkantoor, startte een innovatie-consultancy op, maar koos in 2020 toch resoluut voor de advocatuur. “In 2021 kreeg ik deze locatie en nam ik mijn eerste collega aan. Ik spreek bewust over collega’s en niet over medewerkers, want ik wil die typische dominante hiërarchie van advocatenkantoren graag vermijden.” Die gemoedelijke aanpak trok hij door in alles: van de lay-out en inrichting van het gezellige en warme kantoor, over de office dog die kwispelend gasten begroet, tot het ontzorgen van zijn mensen én zijn cliënten. En dat sloeg aan. Nu, amper twee jaar later, mag hij rekenen op een team van vijf advocaten en twee administratief bedienden.

Bij het nadenken over wie hij graag wil zijn voor zijn cliënteel, stootte Pieter-Jan wel op tegen de vooroordelen die mensen hebben bij het contacteren van een advocaat. “Daarom wil ik het graag anders doen. Eerlijkheid, openheid, meedenken, dat zijn juist de waarden die ik graag laat zien aan de cliënt. Goed zijn voor elkaar, voor de wereld, voor wie onze hulp nodig heeft. En ook innoveren, digitaliseren en een alternatieve dienstverlening aanbieden aan wie het nodig heeft. Zo kwam ik uit bij de naam Koraal: een levend ecosysteem waarbij het goede het goede in stand houdt.”

TRAJECT: STRATEGIE & GROEI

Pieter-Jan volgde het traject Strategie & Groei bij UNIZO. Een brede analyse van zowel de onderneming als de ondernemer, maar ook devrelatie die de ondernemer met zijn onderneming heeft. “Door die perspectieven te bespreken, komen we samen tot verbeterpunten en groeikeuzes”, zegt Ignace. “Praktisch gezien is de begeleiding heel goed haalbaar, ook voor ondernemers die het druk hebben. Voor de meeste klanten regel ik vier sessies, elk van drie uur. Dat is meestal voldoende, maar als er toch meer begeleiding nodig is kan dat altijd.” Daarnaast krijgt de deelnemer een aantal opdrachten mee om tussentijds aan te werken. Pieter-Jan ervaarde de sessies als intens en tegelijkertijd enorm leerzaam.

“Ik was na die drie uur helemaal stuk. Maar dat komt juist doordat je zo diep nadenkt over jezelf en je zaak. In de dagen erna gingen mijn hersenen vanzelf aan de slag met alles wat we besproken hadden.”