Sleutels van droomwoningen heeft Rebecca Caenen genoeg, want met ImmoFair spitst ze zich toe op de verkoop en verhuur van residentieel vastgoed. Maar de sleutel tot een standvastige onderneming? Die was even zoek en dus klopte ze aan bij UNIZO Limburg voor twee één-op-éénbegeleidingstrajecten: groei en strategie enerzijds, financieel inzicht anderzijds. “Ik heb de identiteit leren kennen van mezelf en van mijn onderneming. Dat opende me de ogen”, vertelt Rebecca.

In 2013 rolde Rebecca de vastgoedsector in. Een echt businessplan heeft ze nooit in detail gehad. Creatief zijn en ondernemen vanuit het hart, dat was haar sterkte. Ondernemen vanuit zakelijk oogpunt vormde dan weer een zwakte. Toch wist ImmoFair in al die jaren gestaag te groeien en het is die groei die haar een hulplijn deed inschakelen.

“ImmoFair is gegroeid aan de keukentafel, maar op een gegeven moment was er nood aan extra personeel en professionele accommodatie. Voor mij een grote sprong in het diepe, want ik had geen flauw benul wat ik aankon qua vaste kosten”, legt Rebecca uit. “Hoeveel kan ik groeien en hoe ver mag mijn ambitie reiken? Dat waren enkele van de vele vragen die door mijn hoofd spookten.”

CLICKS OF BRICKS?

“Veel ondernemingen komen bij ons terecht voor het begeleidingstraject groei en strategie omdat ze in hun groei de onvermijdelijke groeipijnen ondervinden”, legt Ignace Van Oortegem, ondernemersadviseur bij UNIZO Limburg, uit. “Bij ImmoFair kwamen verschillende vragen naar voren: de vastgoedsector doet het vandaag goed, maar moet Rebecca met het oog op morgen een nevenactiviteit uitbouwen? Hoe pakt ze personeelsuitbreiding aan? En de grootste vraag: clicks of bricks?” Investeren in een eigen kantoor met de nodige professionaliteit om klanten te ontvangen en visibiliteit om op te vallen? Bricks dus. Of clicks: is het nog wel nuttig om in een kantoor te investeren in een periode waarin alles digitaal wordt?

“Samen met Ignace hebben we alles doorgelopen en daar zijn verrassende inzichten uitgekomen. Dit traject heeft me duidelijk gemaakt dat ik op lange termijn mag kijken en dat ik me in een vertrouwensbusiness bevindt”, vertelt Rebecca. “Daarom is de keuze toch gevallen op een eigen kantoor. Daarnaast is het team uitgegroeid tot 3 personen en zijn we nog zoekende naar verdere versterking.”

EEN PERSOONLIJKE WAARZEGGER

Ondernemers op de rails zetten, hen de mogelijkheden schetsen en concrete tools aanreiken om verder aan de slag te gaan. Daar draait het om in het begeleidingstraject.
“Wij dienen als klankbord en geven vanuit onze expertise adviezen rond bijvoorbeeld fiscaliteit en personeelsbeleid”, verduidelijkt Ignace. “In dit verhaal was het ook een kwestie van samen prioriteiten stellen: wat pakken we eerst aan en waar kunnen we later aan werken? Zo krijgen ondernemers een uitgekiend stappenplan om zelf mee aan de slag te gaan.”

“Voor mij was Ignace een soort van waarzegger. Toen hij op basis van zijn analyse de mogelijkheden en opportuniteiten aanhaalde, was ik werkelijk verrast. ‘Kan dit echt gebeuren?’, dacht ik enthousiast bij mezelf. Al bij al is het traject een echte oogopener die een heleboel werkpunten heeft blootgelegd en me duidelijk gemaakt heeft dat ik vooral slimmer in plaats van harder moet werken. Ook de individuele aanpak is een godsgeschenk”, getuigt Rebecca. Vandaag gaat Rebecca nog steeds te rade bij Ignace wanneer het op grote beslissingen aankomt. “Ik heb mijn vertrouwenspersoon op professioneel vlak gevonden.”

Wil je net als Rebecca Caenen de toekomst van je onderneming een boost geven? Wij nodigen je graag uit voor een vrijblijvend intakegesprek: stuur een e-mail naar begeleiding@unizo.be of bel naar 011 26 30 96.