Dat Relinde Nouwen graag een eigen draai geeft aan haar carrière, werd duidelijk toen ze elf jaar geleden in de zaak van haar man aan de slag ging en als consultant van een stukje vrijheid kon proeven. En toch wilde ze méér. UNIZO-ondernemersadviseur Dorien Dingenen (bege)leidde de ondernemersdroom van Relinde in goede banen. De startersbegeleiding bleek de spreekwoordelijke ‘stok achter de deur’ die Relinde nodig had.

Met een stevige communicatie- en consultancy-rugzak nam Relinde Nouwen in 2013 het besluit om in de IT-zaak van haar man te stappen. Toen hij begin 2020 besloot om terug in loondienst te gaan, lonkte de sprong voor Relinde. “Ik ben op dat moment – in volle coronatijden – in mijn eigen hoofd beginnen te wroeten. Wat wilde ik eigenlijk?” En toen klikte het opeens. Ze wilde in een-op-eengesprekken mensen professioneel vooruithelpen. Zo kreeg Ember Consulting steeds concreter vorm. “Ember staat voor ‘smeulende kooltje’. Want ik ben ervan overtuigd dat in ieder van ons zo’n kooltje zit en dat ik mensen kan helpen om hun vuur terug aan te wakkeren.”

Zelfstandige sprong

Na het heldere idee kwam de praktische kant. “Ik ben meteen met een opleiding tot loopbaancoach gestart. En via het VDAB-traject ‘Jumpstart’ wilde ik tegelijkertijd ontdekken of die zelfstandige stap haalbaar was. Vanuit dat traject kwam de startersbegeleiding van UNIZO op mijn radar en die sprong er voor mij meteen uit. Exact wat ik nodig had!”

Vanuit dat traject kwam de startersbegeleiding van UNIZO op mijn radar en die sprong er voor mij meteen uit. Exact wat ik nodig had!

Relinde Nouwen - Ember Consulting

Adviseur Dorien: “In de startersbegeleiding gaan we na hoe haalbaar de opstart van je eigen zaak – in hoofd- of bijberoep – is. Het is een begeleidingstraject op maat van de (kandidaat-)ondernemer en bestaat uit een mix van individuele afspraken en interactieve samenwerkmomenten We bouwen samen aan je ondernemingsplan, zowel op inhoudelijk als op financieel vlak. We reiken alle tips en tricks aan om tot een sterk businessplan te komen en op het einde ontvang je een analyserapport over de haalbaarheid van jouw idee. Er volgt ook nog een opvolggesprek om te kijken waar je als (nieuwe) ondernemer staat na het volgen van het traject en wat jouw verdere noden zijn.”

Haalbaarheidsstudie: de heilige graal

Voor Relinde was de begeleiding een schot in de roos. “Alles wat ik leerde, kan ik concreet toepassen in mijn zaak. Voor mij was vooral het financiële plaatje een groot vraagteken. Maar we keken ook naar marktonderzoek, missie en visie. Daarnaast volgde ik in het traject twee boeiende workshops. Wat voor mij het belangrijkste was? De haalbaarheidsstudie van mijn concept. Zal Ember Consulting ook in de praktijk werken? Toen ik daar een positief antwoord op kreeg, begon ik nóg meer te geloven in wat ik wilde doen. Om de stap naar 100% zelfstandige haalbaar te maken, koos ik ervoor om naast loopbaancoaching ook deeltijds aan de slag te gaan als consultant in bedrijven en geef ik trainingen in communicatie, persoonlijke ontwikkeling en leiderschap.”

Alles wat ik leerde, kan ik concreet toepassen in mijn zaak.

Relinde Nouwen - Ember Consulting

“Relindes noden lagen inderdaad vooral bij prijszetting”, gaat Dorien verder. “Hoeveel kan ze vragen voor hetgeen ze wil doen? In het begin wilde ze een bepaald aantal uur loopbaancoaching doen. Maar was dat wel voldoende om het hoofd boven water te houden? We zijn samen op zoek gegaan naar het antwoord. De samenwerking verliep heel fijn. Relinde stond open voor feedback en pakte die ook meteen vast. Dat misverstand heerst vaak over dit soort begeleiding: het is niet omdat we alle handvaten aanreiken, dat je er zélf niets meer mee moet doen. Het succes van de startersbegeleiding ligt in je eigen drive. Het is ook meteen een eerste ondernemerstest: hoe hard wil je ervoor gaan?”

Het succes van de startersbegeleiding ligt in je eigen drive. Het is ook meteen een eerste ondernemerstest: hoe hard wil je ervoor gaan?

Dorien Dingenen - ondernemersadviseur UNIZO Limburg

Vaste rol voor UNIZO

Het einde van de startersbegeleiding betekende niet het einde van het verhaal bij UNIZO voor Relinde. “Omdat Dorien echt een zakelijke sparringpartner voor me was, voelde het einde van het traject een beetje bitterzoet. Ze pushte me altijd om zelf antwoorden op mijn vragen te vinden, iets wat ik ook doe bij mijn klanten in loopbaanbegeleiding. Sinds oktober vorig jaar zit ik daarom bij een UNIZO-werkgroep met vrouwelijke ondernemers. Het klankbord dat ik daar van die dertien onderneemsters krijg, is onbetaalbaar! Zo blijft UNIZO een onderdeel van mijn ondernemersavontuur.”