Ervaring van Terence Van Maele

Net zoals veel zelfstandigen dacht Terence Van Maele van Articraft, gespecialiseerd in totaalinrichtingen, niet dat een lidmaatschap bij Bouwunie/UNIZO nodig was. Tot een werf op een dag door omstandigheden buiten zijn wil om dreigde stilgelegd te worden.

Terence: “Op zo’n moment wil je zo snel mogelijk geholpen worden. Ik zocht online naar oplossingen en zo kwam ik bij Bouwunie terecht. Nadia Schepens, Juridisch expert, heeft me toen zo goed geholpen dat ik sindsdien klant bleef. Nu toch al een jaar of vijf.”

“Onlangs nam ik opnieuw contact op met Nadia om mijn algemene voorwaarden op punt te zetten. Ik hoorde van collega-zelfstandigen dat dit toch heel belangrijk is. Sommige klanten maken er een sport van om onder iets uit te geraken (lacht). Gelukkig heb ik dit zelf nog niet meegemaakt. Dat wil ik zo houden natuurlijk.”

Terence Van Maele

Terence Van Maele

“Bij Bouwunie krijg je echt geen standaard antwoorden. Nadia en ik hebben meermaals over en weer gemaild tot de algemene voorwaarden op maat van mijn bedrijf waren. Ook andere collega’s bij Bouwunie hielpen mee, elk vanuit zijn of haar eigen expertise. Bijvoorbeeld rond GDPR of btw. Iedereen nam zijn tijd om te luisteren en de nodige info te verzamelen.”

“Wat ik fijn vind aan Bouwunie, is dat de adviseurs dicht bij de ondernemers staan. Je belt met mensen, niet met een bedrijf. En als ondernemer weet je dat jullie er alles aan doen om te helpen.”

Meer weten over Bouwunie/UNIZO-lidmaatschap

De tips van Nadia, Juridisch adviseur bij Bouwunie

Het is erg belangrijk dat je algemene voorwaarden op punt staan want deze bevatten de belangrijkste spelregels van de samenwerking me je klant. Denk aan betalingstermijnen, hoelang je gaerantie geeft, de betaling van meerwerken, het eigendomsvoorbehoud op je onbetaald materiaal,… Deze voorwaarden moeten heel nauwkeurig opgemaakt worden. Nét omdat je ze enkel maar uit je schuif neemt, wanneer het misgaat.

Alvast een tip: Je mag de aansprakelijkheid voor zogenaamde lichte verborgen gebreken in de tijd beperken, tot 1 of 2 jaar bijvoorbeeld. Ons advies is: doe dat zeker! Vermijd dat jouw klant je jaren later, nog komt aanspreken voor bijvoorbeeld die lekkende kraan, of dat kleine scheurtje in het pleisterwerk. Heel erg vervelend, wanneer je klant plots na 5 jaar vraagt om een kosteloze vervanging. Die klachten‘deur’ sluit jij, wanneer je de modeldocumenten van Bouwunie gebruikt.

Niet alleen algemene voorwaarden zijn belangrijk. We krijgen ook meer en meer te maken met klanten die weigeren te betalen. Soms om de gekste redenen, je kan het je niet voorstellen!

Drogredenen of vertragingsmaneuvers proberen we, zo snel als mogelijk, te doorprikken. Maar ook wanneer er daadwerkelijk problemen ontstaan op de werf, en die opgelost moeten geraken. We kijken dan altijd samen met de bouwbedrijven en met de nodige wel onderbouwde argumenten, hoe we eindklant tot correcte betaling en/of regeling kunnen doen inzien.