Tom Willems en Rosanne van den Bossche runnen net over de grens in Nederland de Boerderijshop, een winkel waar je alles voor je tuin, weide of hoeve vindt. Zij volgden het traject Strategie en Groei bij coach Ignace. “Het traject is zo waardevol geweest, we zijn echte ambassadeurs geworden.”

Tom: “We schreven ons in voor het traject door het programma Andermans Zaken. We keken naar het programma en we herkenden ons in heel veel dingen die de ondernemers zeiden.”

“We hadden ook eens nood aan iemand die onze zaak eens van buitenaf kon bekijken. We hadden een duwtje in de rug nodig om onze ideeën en plannen effectief uit te voeren”, zegt Rosanne.

“Het bedrijf was op korte termijn enorm gegroeid”, volgens Tom. “Daarom hadden we een pand gekocht waar we naartoe wilden verhuizen. We hadden veel ideeën om het pand in te vullen, maar als het op effectief uitvoeren kwam blokkeerden we.”

“We wilden dat alles eerst volledig tot in de puntjes uitgewerkt was, zoals de uitstraling en inkleding van de winkel. Maar coach Ignace toonde dat we er gewoon voor moesten gaan, anders zouden we blijven twijfelen.”

Rosanne knikt instemmend: “We lijstten een paar prioriteiten op die we zeker klaar wilden hebben voor de verhuis en dan zijn we gewoon gegaan. Met succes!”

Groei

Rosanne: “Onze andere grote uitdaging was het snelle groeien van de Boerderijshop. We hadden nood aan een herstructurering, zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak. We deden alles met twee, maar kwamen door Ignace snel tot het besef dat we te veel hooi op onze vork namen. Nu zijn de taken tussen ons beter verdeeld en kunnen we samen ook meer naar het bedrijf kijken vanop afstand.”

“We waren 24/24 bezig met het bedrijf, maar beseften niet dat wanneer iemand van ons twee zou uitvallen, we moesten sluiten. Daarom hebben we iemand aangenomen, zo kunnen wij ons op de groei van de onderneming focussen én hebben we ook een beetje meer tijd voor onszelf en ons gezin.”

Sta jij, net als Tom en Rosanne, met je onderneming op een kantelpunt en weet je niet goed welke richting je uit moet? Ben je in een nieuwe fase beland of heb je de ambitie om uit te breiden en verder te groeien?

Werk-privébalans

Tom: “Samenwerken met je partner is voor ons het mooiste dat we konden doen. We zijn op elkaar ingespeeld en we hebben dezelfde passie. Dat wil niet zeggen dat we elke keer op dezelfde lijn zitten, maar dat is oké en we kunnen privé en werk altijd gescheiden houden.”

Een andere manier van denken

Rosanne: “Onze manier van ondernemen is volledig veranderd. Op onze vorige locatie liep er bijvoorbeeld een hond op het domein. Die zou geen vlieg kwaad doen en onze vaste klanten wisten dit ook, maar we beseften niet dat sommige potentiële klanten niet zouden stoppen omdat ze geen fan zijn van honden. Ignace wees ons daar ook op om dat op die manier te gaan zien.”

“We zoeken nu ook elke keer naar oplossingen, in plaats van meteen in paniek te schieten bij een probleem of uitdaging. Hoe gaan we het aanpakken? Hoe komen we er sterker uit? In plaats van een bedreiging zien we een uitdaging. We zijn daar nu veel rationeler in en ook minder ‘bang’ om te ondernemen.”

Tom: “Vijf jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik de sprong van bij- naar hoofdberoep zou maken en dat we hier zouden zitten. We willen blijven verder doen met wat we nu bezig zijn, maar dan nog beter. Meer inzetten op advies, zodat mensen met een plan of project naar ons komen en wij dat proberen in te vullen met de juiste tools en producten.”

Nuttig voor jou