Stel: daags nadat je een nagelnieuw bedrijfspand koopt, gaat je oude magazijn -inclusief inboedel- in vlammen op. Je hebt niets meer, de verzekering wil niet tussenkomen en de hypotheek hangt als een molensteen om je nek. Zou jij doorzetten? En, oh ja: een paar maanden later breekt corona uit en moet je meer dan een jaar dicht. Welkom bij eventbedrijf Double MP in Buggenhout.

21 september 2019. De schrijnwerkerij van Toms nonkel staat in lichterlaaie. Het is een kwestie van tijd vooraleer de brand overslaat naar het gebouw ernaast: het hoofdkwartier van Tom Costers en Marijke Verhaevert van Double MP . “Binnen de kortste keren was alles weg”, vertelt Tom, terwijl hij ons rondleidt in zijn nieuwe magazijn. “De voorraad, de camions, de herinneringen.” Dat nieuwe magazijn, in Buggenhout, heeft hij gekocht op 18 september – amper 3 dagen voordien. Met een oppervlakte van 5.500 m² is het 4 keer groter dan het oude gebouw – met een navenant prijskaartje. “Aan het gebouw hing een lening vast van €8.000 per maand, die begon te lopen vanaf 1 oktober. Maar we hadden niets meer. En dan moesten we een beslissing nemen: gaan we nog door, of stoppen we? Diezelfde nacht nog, toen we op onze afbrandende zaak aan het kijken waren, hebben Marijke en ik beslist: we gaan ervoor.”

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want ook de gemeente heeft te horen gekregen van de brand en die is er volgens Tom niet bepaald rouwig om. Het gebouw ligt namelijk in een gebied waar voor de rest geen industrie aanwezig is, wat een doorn in het oog van de gemeente zou zijn geweest. “Tijdens de brand heeft de gemeente dan maar beslist om alles meteen plat te gooien. En toen het parket en de brandexpert van de verzekering langskwamen, was er niets meer.” Vooral dat laatste is een probleem, want als de expert geen oorzaak kan aanwijzen, betaalt de verzekering niet uit. Opnieuw een financiële aderlating voor Tom en Marijke.

4 survivaltips van Tom en Marijke

  1. Durf te springen

Obstakels op je pad kan je overwinnen, maar een pad volgen dat niet het jouwe is, hou je niet vol. Na de brand raadden veel kennissen Tom aan om op zeker te spelen en ergens als pakweg event manager aan de slag te gaan: ‘da’s veel minder werk en dan heb je al die bullshit niet.’ “Maar dat zou mij geen voldoening geven”, aldus Tom. Geef dus nooit op.

  1. Doe het niet alleen

Als je je in het verleden omringt hebt met de juiste mensen en steeds correct bent geweest, is er veel mogelijk. “Om ons bedrijf na de brand recht te houden, hebben Marijke en ik ons appartement verkocht en de opbrengst in de zaak gestoken. Ook mijn moeder en mijn broer hebben geïnvesteerd, en met enkele vrienden hebben we win-winleningen afgesloten. Ook leveranciers toonden zich flexibel, te meer omdat we nooit schulden hebben gemaakt.” Durf dus je netwerk aan te spreken.

  1. Denk strategisch

Jezelf te pletter werken zonder plan, heeft geen zin. Stel jezelf de vraag wat je realistisch kan doen om zo snel mogelijk uit de neerwaartse spiraal te geraken. “Na de brand in september hebben Marijke en ik ons twee weken opgesloten om een plan uit te dokteren. We hebben toen gekozen om onze stock terug op te bouwen en vooral te focussen op decorstukken in kerst- en winterthema. Zo konden we tegen de eindejaarperiode opnieuw beginnen leveren en een doorstart maken.”

  1. Never waste a good crisis

Een crisis is hét moment om je manier van werken te evalueren en eventueel bij te sturen. Durf die opportuniteiten te benutten. Tom: “Toen vlak na de brand corona kwam, hebben we het enige dat daar positief aan was -een lege agenda- voluit gebruikt: niemand in de sector kon nieuwe opdrachten aannemen en dus hadden ik en Marijke, met behulp van mijn stiefvader, tijd om nieuwe decorstukken te creëren en onze stock aan te vullen. We hebben dan in ons magazijn een blackbox van 300 vierkante meter gecreëerd en daarin hebben we verschillende decorelementen opgesteld, zodat mensen een idee kregen welke opstellingen mogelijk waren. Die foto’s gebruiken we vandaag nog altijd.”

Lees het volledige verhaal van Tom en Marijke in het UNIZO magazine van september 2023.