De sterk gestegen energieprijzen vreten aan het bedrijfsresultaat van veel KMO’s. De oorlog in Oekraïne maakt pijnlijk duidelijk dat we te afhankelijk zijn van de import van fossiele brandstoffen. Daarom roept de Europese Unie op om onze afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. UNIZO wil bedrijven daarbij helpen en heeft 20 tips opgelijst om energie te besparen.  Deze kunnen ook voor jouw zaak een groot verschil maken.

  1. Sluipverbruik vermijden door elektro-apparaten in stand-by uit te schakelen.

Veel computers, wifi-routers, printers, smartphone-opladers, etc…. staan op stand-by. Daardoor verbruiken ze onnodig elektriciteit. Als elektronische apparaten niet gebruikt worden, trek je best de stekker uit het stopcontact. Dan ben je zeker dat er geen stroom verbruikt wordt. Een andere manier is werken met een stekkerdoos met schakelaar, zo kan je eenvoudig de elektriciteit uitschakelen van meerdere apparaten tegelijk. Vooral in verlofperiodes is deze tip aan te bevelen.

  1. Hoogrendementsglas voor uw bedrijfspand

Hoogrendementsglas verbetert de isolatie van uw bedrijfspand. Door meerdere lagen glas met speciaal gas ertussen blijft de warmte beter behouden in de wintermaanden, en lukt het in de zomermaanden om de hitte buiten te houden.Het vermindert de energiefactuur van uw bedrijf en is een duidelijke verbetering in vergelijking met gewoon dubbel glas.

  1. Energiezuinige verlichting

Ga voor een volledige verwijdering van de bestaande verlichting in uw bedrijfsgebouwen.Laat een lichtstudie uitvoeren en vervang de bestaande verlichting door energiezuinige LED-verlichting. LED-lampen gaan langer mee en verbruiken 5 keer minder stroom dan halogeenlampen. Plaats bewegingssensoren die moeten vermijden dat ruimtes die niet gebruikt worden onnodig verlicht zijn. Voorzie technologie voor het regelen van de verlichting naargelang de aanwezigheid van medewerkers en de intensiteit van daglicht.

Wil je alle concrete tips gebruiken? Sluit je dan aan bij ons UNIZO-netwerk van zelfstandige ondernemers en geniet ook van dit ledenvoordeel.