printcityIn onze begeleidingen zadelen we ondernemers uit diverse sectoren op met de juiste handvaten en inzichten. Van financiële indrukken tot frisse ideeën en oogopeners. In de begeleiding ‘Financieel inzicht’ zit de ondernemer intensief samen met een UNIZO-coach om over- en inzicht te krijgen in de cijfers, alsook de processen die daarachter schuilen. Jasmien Aendekerk van Printcity stapte enkele jaren geleden mee in de textieldrukzaak van haar vriend Jirky Thys. Toen de cijfers haar boven het hoofd dreigden te groeien, trok ze aan de alarmbel. Adviseur Ignace Van Oortegem to the rescue.  

Financiële balans

Printcity groeit snel. Het Hasseltse bedrijf — met een extra verkooppunt in Genk ¬— betrekt in juli 2023 de aangrenzende nieuwbouw die drie keer groter is dan de huidige ruimtes. “Printcity bestaat intussen zes jaar”, vertelt Jasmien. “Al die tijd huurden we drie industriële panden. De investering in een nieuw gebouw is dus een spannend proces. Maar wel noodzakelijk met elf werknemers. We laten ons daarin goed omringen door een geolied team van een financieel adviseur, boekhouders en bankiers, maar ik voelde toch dat de bedragen steeds groter en complexer werden. Jirky zit in een UNIZO-werkgroep en via die weg leerde ik de begeleidingen kennen. Het financiële stuk sprak me meteen aan. In het begin was het wat zoeken, samen met mijn coach Ignace. Wat wilde ik nu precies? De focus lag vooral op de financiële balans, onze cijfers van de afgelopen jaren én inzicht rond de loonkosten. Zo werkten we bijvoorbeeld geregeld met IBO- contracten. Samen met Ignace hebben we dan een denkoefening opgezet rond die personeelskosten. Op die manier leerde hij me wat alle cijfers betekenden en hoe ik er verder mee aan de slag kon. In principe geen baanbrekende zaken, maar aan het einde van mijn sessies kwam alles samen in een aha-momentje: zó is alles dus met elkaar verbonden.”

Inzichten actief vastpakken

De samenwerking met Ignace Van Oortegem verliep opvallend goed. “Ik voelde direct dat hij een doorwinterde coach is. Daardoor kreeg ik ook voldoende zelfvertrouwen om met mijn inzichten verder aan de slag te gaan. Zo zaten we onlangs samen met hr-bedrijf Flexorius om onze payroll verder te optimaliseren. En gebruik ik de tips en tricks van Ignace voor het opstarten van een halftijdse werkkracht. Dat is onze filosofie als ondernemers: als we ergens iets minder van kennen, durven we gerust hulp in te schakelen. Waarom zou je alles alleen willen doen? Voorlopig staat er nog geen nieuwe UNIZO-begeleiding in de steigers, maar door deze positieve ervaring sluit ik het zéker niet uit in de toekomst.” 

Printcity: experts in textieldruk

printcityZes jaar geleden startte Jirky Thys Printcity op. Hij huurde enkele ruimtes in een Hasselts bedrijvenpark, bouwde het bedrijf van nul op en investeerde fors in een kwalitatief machinepark voor textieldruk. Na verloop van tijd rolde vriendin Jasmien Aendekerk heel natuurlijk mee in de zaak. “Als vrouw van een zelfstandige was de keuze eigenlijk heel logisch. Ik heb zelf een psychologische achtergrond, maar dit bedrijf voelde vanaf minuut één heel goed aan. Wij bedrukken en borduren alle soorten textiel in de meest uiteenlopende sectoren. Van geborduurde jassen voor een schoonmaakbedrijf tot eindejaarsgeschenken en truien voor Chrysostomos. Maar er zijn ook klanten die hun eigen kledinglijn willen opstarten. Meer dan de helft van onze klanten is b2b. En we zetten ook in op duurzaam en inclusief ondernemen. Zo zijn we een exclusieve verdeler van het textiel van STANLEY/STELLA, investeren we binnenkort in een bijkomend machinepark dat energiezuiniger en waterbesparend is, en onze capaciteit zal verdrievoudigen. Daarnaast streven we ernaar om het GOTS-label te behalen. Dit keurmerk staat garant voor zowel duurzame als ethische productie van biologische natuurlijke stoffen. Als je daarmee bezig kán zijn, waarom dan niet?”

Door de bril van coach Ignace

ignacevanoortegemIgnace Van Oortegem werkte jaren voor een grootbank. Als UNIZO-adviseur begeleidt hij groeibedrijven. Onder andere op financieel vlak. “Printcity groeit snel. Dat is goed zolang het financieel plaatje blijft kloppen. Jasmien was leergierig en aandachtig. Ze zocht vooral nog wat houvast”, legt Ignace uit. “We vertrokken met de jaarrekening die de boekhouder opstelde. Die probeerde ik in eerste instantie zo toegankelijk mogelijk te maken. In glasheldere taal. Omdat er grote investeringen gepland zijn – Printcity bouwt een goednieuwe vestiging – bracht ik nog wat structurele inzichten.” Jasmien was soms ook wat onzeker als het over het rendement van het Printcity-team ging. “Ook daarin kon ik haar geruststellen. We vergeleken een aantal kencijfers met die van andere bedrijven en zagen dat het goed zit.”

Traject: begeleiding ‘Financieel inzicht’

printcity“Elke ondernemer heeft een boekhouder. Die registreert voornamelijk het verleden”, legt Ignace uit. “Financieel management kijkt vooral naar de toekomst. Heel wat bedrijfsleiders vragen zich vaak af of ze wel goed bezig zijn. Dit traject is ideaal om alles eens grondig onder de loep te nemen.” 

Jasmien was onmiddellijk overtuigd van de begeleiding rond financieel inzicht. Haar doel? De cijfers van Printcity beter begrijpen en ontdekken hoe die met elkaar verbonden zijn. “In principe was er geen ‘probleem’ bij Printcity. Onze boekhouding loopt heel goed en we groeien elk jaar. Maar ik wilde gewoon zelf méér weten. Goed ondernemerschap steunt op kennis van alle onderdelen van je bedrijf. Ook de cijfers. Het traject was voor mij een verbindende schakel: opeens kon ik de balans lezen en onze groei zelf ontcijferen. Dat neem ik dus zeker mee naar de toekomst toe.” 

Nog een tip van Ignace

“De orders van Printcity worden groter, het aantal bestellingen neemt toe. Op dat moment is het cruciaal om voldoende marge te kunnen nemen. Dat is niet eenvoudig in een competitieve markt met een hoge energiekost, maar wel noodzakelijk. Printcity denkt daarom best goed na over de kortingen die in deze sector gebruikelijk zijn.”