1. Wat verandert er juist op 1 augustus?
  • In centrum Antwerpen (16e eeuwse binnenstad) wordt een parkeerzone ingevoerd waar enkel bewoners met een parkeervergunning en bepaalde vergunninghouders (zorgverstrekkers, ondernemers en autodelers) op straat mogen parkeren.
  • Voor bezoekers van bewoners wordt een uitzondering gemaakt via een digitale bezoekerspas.
  • De Nationalestraat krijgt een Shop & Go-regeling voor korte boodschappen (max. 30 min parkeren)
  • Er wordt stadsbreed een parkeervergunning voor zorgverstrekkers gelanceerd.
  1. Over welke zone gaat het juist:

Het gaat over de zone binnen de leien tussen de Brouwersvliet en Ankerrui in het noorden en de Scheldestraat, Kronenburgstraat en Kasteelpleinstraat in het Zuiden.

En gedetailleerd plan kan je hier terugvinden: Parkeertariefzones2023_juni_straatnamen_zonder_tariefzones-01-01.jpg (1794×2028) (antwerpen.be)

  1. Welke beroepscategorieën kunnen een (betalende) vergunning aanvragen voor bovengronds parkeren?

Het gaat over Deze ondernemingen moeten omwille van hun uitvoerend karakter veelvuldig en langer dan 3 uur kunnen parkeren in de binnenstad van Antwerpen.

De vergunning kan dus (voorlopig) enkel aangvaagd worden door Belgische ondernemingen van onderstaande beroepscategorieën (NACEBEL-codes):

  • Code 33.1xx: reparatie van producten van metaal, machines en apparaten
  • Code 33.2xx: installatie van industriële machines, toestellen en werktuigen
  • Code 42.2xx: Bouw van civieltechnische werken ten behoeve van nutsbedrijven 
  • Code 43.2xx: elektrische installatie, loodgieterswerk en overige bouwinstallatie
  • Code 43.3xx: afwerking van gebouwen
  • Code 81.21x: Algemene reiniging van gebouwen 
  • Code 81.22x: Overige reiniging van gebouwen; industriële reiniging 
  • Code 95.1xx: reparatie van computers en communicatieapparatuur
  • Code 95.2xx: reparatie van consumentenartikelen

UNIZO TIP: Op vraag van onze leden hebben wij gevraagd om volgende beroepscategorieën mee op te nemen in de list: deurwaarders, glazenwassers en eventcatering (koelwagens). Dit wordt bekeken op het eerstvolgende schepencollege.

Let op! De parkeervergunning voor ondernemingen geeft geen garantie op een vrije parkeerplaats voor de deur. Indien het nodig is voor de deur te parkeren dien je (minstens 48u op voorhand) een parkeerverbod aan te vragen zoals voorheen via Aanvraag tijdelijk parkeerverbod met parkeerborden | Welkom | Antwerpen.be | Info | Antwerpen.be

  1. Hoe moet je de vergunning aanvragen

Je kan de parkeervergunning online aanvragen via Mijn Parkeren. Aanmelden kan via Itsme, eID of een A-profiel. Je logt dus in via je persoonlijke gegevens, maar de betaling en de factuur verlopen via de gegevens van de onderneming.

Zodra je parkeervergunning geactiveerd is, ontvang je een bevestiging per e-mail. Je ontvangt achteraf een factuur per post op het adres dat is gekoppeld aan het ingegeven ondernemingsnummer of per mail indien je dit eerder hebt doorgeven aan de stad Antwerpen.

De parkeervergunning wordt digitaal geregistreerd en is meteen geactiveerd. Van zodra je vergunning is betaald kan je meteen parkeren.

  1. Wat is de kostprijs van een parkeervergunning en moet ik per wagen in mijn wagenpark een aparte vergunning aanvragen?

Je kan als onderneming kiezen voor een dagvergunning of voor een vergunning per 3 maanden. Moet je dus maar af en toe in de binnenstad zijn voor een interventie dan is het aangewezen om telkens een dagvergunning te activeren.

Moet je elke dag in de binnenstad kunnen parkeren dan kan je opteren voor een abonnement voor 3 maanden.

Voor een dagvergunning in de  rode tariefzone betaal je € 44

Voor een vergunning voor 3 maanden voor de rode tariefzone betaal je € 1.621,40

UNIZO TIP: Elke bewoner krijgt 90 uren parkeertijd die zij mogen toewijzen aan bezoekers. Indien je op vraag van een bewoner een korte herstelling, nazicht, offerte-aanvraag… dient uit te voeren dan kan je altijd vragen om een uur van hun krediet te mogen gebruiken. Dit kost je dan €3,80 per uur. De bewoner zal je nummerplaat dan moeten registreren via het eigen abonnement.

  1. Ik heb een groot wagenpark moet ik voor elke wagen een aparte vergunning aanvragen?

Neen, je kan als onderneming 1 vergunning aanvragen en achteraf de nummerplaat nog wijzigen. Wanneer er geen verschillende nummerplaten op hetzelfde moment in de stad moeten kunnen parkeren, kan je dit dus ‘à la minute’ veranderen.

Zoals het beleid het nu heeft voorzien kan je de nummerplaat van de wagen enkel wijzigen bij aankoop van een vergunning voor 3 maanden en dus niet bij een dagvergunning.

UNIZO TIP: Wij hebben aangekaart bij de schepen dat vele ondernemingen een groter wagenpark hebben en het kan dat last minute wijzigingen in de planning ervoor zorgen dat een andere wagen de stad moet inrijden. Hij zal dus op het volgende schepencollege opperen voor de mogelijkheid om ook bij een dagvergunning de nummerplaat te kunnen wijzigen. Wordt vervolgd.

  1. Ik moet beroepshalve vaak lossen en laden in de binnenstad? Moet ik ook een vergunning aanvragen?

Lossen en laden blijft gratis en hiervoor moet je je niet registreren.

De scanwagens waarvan sprake kunnen geen vaststellingen doen die tot een boete kunnen leiden. Zij zullen enkel een melding doorgeven aan de parkeerwachter die fysiek zelf de vaststelling zal doen. Wanneer hij vaststelt dat men aan het laden en lossen is dan zal hij daar geen retributie voor uitschrijven.

  1. Waar moeten mijn klanten en personeel parkeren?

Net zoals vandaag moeten je klanten en personeel betalend parkeren in de binnenstad. In de rode zone mag je max. 3u parkeren en vandaag betaal je hiervoor € 2,30 voor 1e uur + € 3,40 voor 2e uur + € 5,70 voor 3e uur. Dat maakt €11,40 voor 3u

Ter vergelijking: Op parking Rijnkaai van de stad zelf betaal je €6 per dag, de andere parkings gemiddeld, €3 per uur of €20 per dag.

Vanaf 1 augustus krijgt de Nationalestraat een Shop & Go-regeling zodat je er als bezoeker kan parkeren voor korte boodschappen. Je zal er max. 30 minuten kunnen parkeren tijdens de winkeluren (van maandag tot en met zaterdag en van 9 tot 18 uur). Het tarief is €3,80 en betalen kan via app, sms of aan een automaat.

UNIZO TIP: Bekijk of het interessant kan zijn om een parkeerabonnement in een publieke parking aan te kopen voor je personeel. Zo’n abonnement kost gemiddeld €150 per maand voor een 24/7 abonnement. Wanneer je personeel ‘s avonds of in het weekend niet hoeft te parkeren in de stad, dan weten we uit ervaring dat ook deze prijs bespreekbaar is met de parkinguitbaters.

Bekijk ook eens of je met een parkeerbedrijf in je buurt of je een overeenkomst kan sluiten rond ‘consumptieparkeren’. Op die manier kan je je klanten een korting aanbieden op hun parkeerticket wanneer zij bij jou een aankoop doen.

De schepen zal de parkeerbedrijven zeker aanmoedigen om mee te stappen in jullie verhaal.

Karo Janssens, belangenbehartiger UNIZO provincie Antwerpen, aan het woord:

"Bij deze hoop ik wat duidelijkheid te kunnen scheppen rond het nieuwe parkeerbeleid in Antwerpen. Zoals je kan lezen is er geen reden om niet meer te kiezen voor Antwerpen als shoppingstad of als plek om te ondernemen. Zoals je kan lezen blijft het centrum van Antwerpen perfect bereikbaar met de auto, zowel voor shoppers, toeristen, bewoners en ook ondernemers.

Uit mijn gesprek met de schepen heb ik vooral meegenomen dat het systeem permanent zal worden geëvalueerd en dat terechte bekommernissen steeds worden meegenomen in het evaluatieproces."

vragen en opmerkingen over het nieuwe Antwerpse parkeerregime kan je mailen naar mobiliteitenparkeren@antwerpen.be

Zoals je kan lezen blijft het centrum van Antwerpen perfect bereikbaar met de auto, zowel voor shoppers, toeristen, bewoners en ook ondernemers.