De fotografiesector, met daarin de bij UNIZO aangesloten sectorfederatie van beroepsfotografen, lanceerde op woensdag 6 april de social mediacampagne #StopLiveEnrollment. De sector protesteert daarmee tegen het plan van ministers Verlinden, Clarinval en Wilmès, die pasfoto’s door gemeenten willen laten nemen om identiteitsfraude tegen te gaan. Dat ‘Live enrollment’-plan kan op termijn de helft van de pasfotografiepunten tot sluiting dwingen.

Even terugspoelen naar februari 2022: na verschillende vruchteloze pogingen tot dialoog met de politieke verantwoordelijken, slaakt de fotografiesector een openbare noodkreet: “Live enrollment is een vals goed idee voor gemeentes én burgers en gaat de sector loodzwaar treffen, en dat terwijl we een alternatief plan hebben dat in tal van landen perfect werkt”, klinkt het in een eerste open brief. Pas wanneer dat nieuws door tal van media wordt opgepikt, geeft de overheid eindelijk een teken van leven. Een eerste verkennende meeting wordt ingeplan.

De politici hebben de gesprekken op de lange baan geschoven, maar gaan achter de schermen gewoon door met hun plannen. Dat noemen wij geen ernstige dialoog.

“Ondertussen blijkt echter dat dat vooral een beleefdheidsbezoek was”, zegt Caroline Tanghe, voorzitter van Beroepsfotografen.be, aangesloten bij UNIZO. “Er zou eind februari nog een diepgaandere technische meeting volgen rond ons eigen voorstel om de pasfotografie fraudebestendiger te maken. Maar toen wij die – om een zeer legitieme persoonlijke reden – moesten verzetten, reageerden de kabinetten dat ze pas eind april weer tijd hadden. Maar liefst twee maanden later dus. Dat boezemde ons al weinig vertrouwen in en in de tussentijd viel de communicatie stil. Dus toen we te weten kwamen dat de uitrol van het pilootproject achter de schermen gewoon doorgaat, gingen bij ons alle alarmbellen af. Dat noemen wij geen ernstige dialoog. Het is kraakhelder dat de kabinetten Verlinden, Clarinval en Wilmès geen enkele interesse hebben in ons alternatieve plan en in de enorme impact van live enrollment op onze sector. Onbegrijpelijk, zeker als je de waslijst van argumenten contra live enrollment ziet en weet dat ook tal van gemeentes hier bezorgd over zijn.”

Stop de broodroof!

Om die reden heeft de sector zich opnieuw verenigd voor een campagne. Die zal gevoerd worden via de socialmediaplatformen van de verschillende partners: dat zijn niet alleen de beroepsverenigingen van de fotografen (VZW Studio en Beroepsfotografen.be in Vlaanderen en de Union Professionnelle des Photographes Francophones) maar ook de verdelers van fotocabines Prontophot Belgium en aps. Onder de slogan ‘Pasfoto’s nemen is ONS beroep. Stop de broodroof! #StopLiveEnrollment’ plaatsen zowel de partners als de individuele beroepsfotografen de komende weken regelmatig posts waarin ze de ministers aanspreken op hun aanpak en gemeentes oproepen om niet in het pilootproject te stappen.

De overheid organiseert zelf oneerlijke concurrentie en zet daarmee de beroepsfotografen buitenspel.

De campagne wordt ook gesteund door ondernemersorganisatie UNIZO: “We steunen de beroepsfotografen voor wie pasfotografie een significant deel van hun inkomsten vormt”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. “De overheid organiseert zelf oneerlijke concurrentie en zet de zelfstandigen buitenspel. Velen dreigen door live enrollment zelfs de deuren te moeten sluiten. We staan achter het idee om fraude met pasfoto’s tegen te gaan, maar dat kan perfect – en zelfs veel beter – sámen met de sector. We roepen de bevoegde ministers op om samen met de beroepsfotografen via verder overleg tot oplossingen te komen.”

Alle informatie over de campagne, waaronder een nieuwe open brief naar de ministers en een volledige tijdlijn die duidelijk maakt hoe de overheid met de sector is omgegaan rond live enrollment, vind je op de campagnepagina www.StopLiveEnrollment.weebly.com.