'Beter een goede (noorder)buur dan een verre vriend!' Het is een oud en klassiek gezegde, maar zeker op het vlak van de Belgische internationale handel is dit gezegde pure waarheid. Onze buurlanden zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van de internationale handel van ons land. Vooral Nederland speelt daar een grote rol in. Onze noorderbuur is namelijk onze tweede grootste klant en onze allergrootste leverancier wereldwijd!

Dat Nederland een goede buur is kwam maandag 27 november opnieuw duidelijk aan bod tijdens de zevende Vlaams-Nederlandse handelsdag in Breda. Meer dan 200 ondernemers kwamen er bijeen om de Vlaams-Nederlandse banden nog verder te versterken door met elkaar zaken te doen. Na een officiële opening door de burgemeester van Breda Paul Depla en de Nederlandse ambassadeur in Brussel Pieter Jan Kleiweg de Zwaan stonden heel wat interessante seminaries op de planning. Ook UNIZO Internationaal was aanwezig met een beursstand. 

De verschillen en gelijkenissen tussen Vlamingen en Nederlanders kwamen heel duidelijk aan bod tijdens de handelsdag. Nederlanders zijn een pak minder ingenomen dan Vlamingen en gaan meteen ter zake. Ook op vlak van wetgeving zijn nog heel wat barrières en verschillen die moeten worden overwonnen om zaken te doen over de grens. Gelukkig zijn er al heel wat ondernemers die dit hebben overwonnen, want Nederland en België hebben op economisch vlak een sterk ontwikkelde samenwerking. In 2022 exporteerde Vlaanderen voor 74603,80 miljoen euro naar Nederland en importeerde het voor 97937,945 miljoen euro uit onze noorderbuur. We exporteren voornamelijk minerale producten, chemie & farma, onedele metalen, transportmaterieel en machines. Aan de importzijde gaat het om dezelfde producten, maar ook meer dan 5% voeding en dranken. 

Dat het goed gaat tussen Vlaanderen en Nederland was niet alleen duidelijk tijdens de handelsdag, maar is ook af te leiden uit de handelsstatistieken. In 2022 exporteerde België 47,88% meer naar Nederland en importeerden we 33,04% meer. Dat is natuurlijk ook grotendeels het resultaat van de heropening van de maatschappij na de pandemie. Ondanks de pandemie, de energiecrisis, de oorlog in Oekraïne en een torenhoge inflatie groeide het Nederlandse bbp met 4,6% het afgelopen jaar. De Nederlandsche Bank verwacht dat ook in 2024 de economie zal groeien. Mooie vooruitzichten dus voor ondernemers die de noordergrens willen oversteken! 

Heb je interesse om zaken te doen met Nederland? Twijfel dan zeker niet ons te contacteren bij vragen internationaal@unizo.be

Nuttig voor jou