ZEEBRUGGE - Op dinsdag 12 maart werd het acht meter hoge kunstwerk ‘Tide Bell’ van de Brusselse kunstenaar Paul Casaer op de rotonde aan de Baron de Maerelaan in Zeebrugge geplaatst. Bij hoogtij zullen de monumentale bellen een milde gongslag voortbrengen.

Voor deze rotonde, een belangrijk toegangspunt tot Zeebrugge voor strandbezoekers en havenverkeer, schreef de Stad Brugge een kunstopdracht uit. In deze artistieke welkom voor Zeebrugge participeren Vlaanderen (60.000 euro), Stad Brugge (12.000 euro), Port of Antwerp-Bruges (30.000 euro), aannemer Artes (10.000 euro) en Unizo (10.000 euro).

Laureaat

Zes kunstenaars werden geselecteerd om een ontwerp te maken. Via een publieksbevraging kon iedereen meestemmen en de laureaat kiezen. Het kunstwerk Tide Bell van de Brusselse kunstenaar Paul Casaer (56) kwam als winnaar uit de bus. Hij is docent aan het KASK, School of Arts in Gent. Zijn werken zijn opgenomen in de collecties van het Museum voor hedendaagse kunst M HKA in Antwerpen, het Middelheimmuseum en M Leuven. “Tide Bell is mijn eerste monumentale sculptuur in opdracht”, zegt Paul Casaer. “Met Tide Bell wil ik de toeschouwers bewustmaken van de kracht en de cyclische aard van de natuur. Het bestaat uit twee grote bellen, in feite vier klankschalen van één ton, gehecht aan een acht meter hoge paal. Telkens als het vloed is, om de 12 uur en 25 minuten, zal het kunstwerk tien gongslagen produceren, met een interval van vier seconden.”

Milde klank

“Een milde klank, ik wil geen problemen met de bewoners van de strandwijk creëren. Aanvankelijk dacht ik die bel te activeren met binnenstromend water en een vlotter. Maar dat bleek onmogelijk, bijgevolg zal een computergestuurd mechanisme het hoogtij aangeven en de klepel in werking stellen”, aldus de kunstenaar. (SVK)

Bron: Krant van West-Vlaanderen

Nuttig voor jou